E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31544
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Ja radies strīds par to, kuru personu klātbūtnē realizējamas saskarsmes tiesības

J
jautā:
16. janvārī, 2024
Elīza

Labdien! Ar draugu izšķīrāmies un nu jau kādu laiku dzīvojam šķirti. Mūsu meitiņa dzīvo kopā ar manu bijušo draugu. Šobrīd jau pāris mēnešus esmu jaunās attiecībās. Kad ir manas četras reizes mēnesī, lai paņemtu meitu pie sevis, tad bērna tēvs ir pret to, ka jaunais draugs atrodas kopā ar mums (mani un meitu). Bērna tēvam nav pamatojuma, kāpēc gan es nevarētu iepazīstināt savu meitu ar jauno dzīvesbiedru. Ar bērna tēvu nespējam rast risinājumu šai situācijai. Kur man būtu jāvēršas, lai risinātu šo jautājumu? Bāriņtiesā? Vai bērna tēvam ir tiesības noteikt, ar ko meitai ir atļauts satikties un ar ko ne, ja meita atrodas pie manis?

A
atbild:
15. februārī, 2024

Noprotams, ka līdz šim esat spējuši vienoties par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, tomēr nav norādīts, vai tā noteikta pie notāra vai jautājums risināts tiesas ceļā un kāds bijis vienošanās saturs, piemēram, vai tajā fiksēts, kur, cik ilgi un kādas personas klātbūtnē saskarsme var notikt.

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesā norāda: ja iepriekš vienošanās slēgta pie notāra, tad to var noslēgt no jauna, konkretizējot saskarsmes laiku, vietu un kādu personu klātbūtnē tā drīkst notikt. Ja nepieciešams, tad iespējams izmantot arī mediatora pakalpojumu (ģimenes strīdu risināšanai piecas mediācijas sesijas ir valsts apmaksātas). Sertificētu mediatoru padomes mājaslapā ir pieejams sertificētu mediatoru saraksts, kas piedāvā valsts apmaksātu mediāciju. 

Savukārt, ja līdzšinējās saskarsmes tiesības noregulētas ar tiesas nolēmumu, tad, rodoties jauniem apstākļiem, kas nav piemēroti pašreizējai situācijai, katrs no vecākiem ir tiesīgs iesniegt jaunu prasību vispārējās jurisdikcijas tiesā.

“Tomēr svarīgi uzsvērt, ka otram vecākam jāspēj pierādīt, kādā veidā jaunie apstākļi, piemēram, mammas jaunā drauga klātesamība saskarsmes laikā ar bērnu, var kaitēt bērna interesēm un labklājībai,” skaidro bāriņtiesā.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas