E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31463
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā panākt, lai alimenti tiktu maksāti atbilstoši valstī noteiktajam minimumam

J
jautā:
10. janvārī, 2024
Daina

Labdien! Ir parakstīta vienošanās pie notāra par laulības šķiršanu un uzturlīdzekļu samaksu. Vienošanās līgumā ir punkts: “Mainoties minimālajai mēneša darba algai vai arī normatīvo aktu regulējumam, TĒVA pienākums ir (bez jebkādu rakstveida papildinājumu noslēgšanas pie šīs Vienošanās) veikt BĒRNA uzturlīdzekļu maksājumus atbilstoši apmēram, kāds izrietēs no jaunā normatīvā regulējuma vai kāds veidosies sakarā ar izmaiņām minimālajā mēneša darba algā.” Tas nozīmē, ka šogad, mainoties minimālajai mēnešalgai, mainās arī uzturlīdzekļu summa. Kā rīkoties, ja tēvs atsakās maksāt šobrīd likumā noteiktos uzturlīdzekļus, bet turpina maksāt iepriekšējo uzturlīdzekļu summu? Paldies!

A
atbild:
08. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte
Santa Galiņa
LV portāls

Zvērināta advokāte Dana Rone norāda, ka vispirms ieteicams šo situāciju risināt, nosūtot bērna tēvam korektu atgādinājuma ziņu.

Ja ziņa tiek ignorēta vai atbilde ir negatīva un lūgums netiek pildīts, tad jāceļ prasība tiesā par uzturlīdzekļu parāda piedziņu. Uzturlīdzekļu parādu veido starpība no tās summas, kas šobrīd likumiski būtu jāmaksā, un summas, kas tiek maksāta faktiski.

Ja uzturlīdzekļi arī nākamos mēnešos netiek maksāti regulāri, tad var izvēlēties tiesāties regulāri, piedzenot uzturlīdzekļu parādu, vai arī celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, norādot, ka ir apgrūtinoši katru mēnesi vērsties tiesā.

“Reizēm cilvēki dara tā, ka viņi sagaida uzturlīdzekļu izmaksas kavējumu par vairākiem mēnešiem, tad saliek kopā visus šos parādus un ceļ tiesā vienu prasību par uzturlīdzekļu parāda piedziņu vai arī uzreiz ceļ prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu minimālajā apmērā, norādot, ka nav efektīvi visu laiku tiesāties,” skaidro D. Rone. 

Vēl zvērināta advokāte D. Rone iesaka pārliecināties, vai vienošanās, ko jūs pieminat, tika parakstīta kā notariālais akts vai kā vienošanās, kas nav notariālais akts.

“Ja vienošanās ir sagatavota notariāla akta veidā, tad saskaņā ar Notariāta likumā noteikto to var izpildīt vienkāršotas tiesvedības veidā, proti, mātei jāvēršas pie tā paša notāra un jālūdz notariāla akta vienkāršota izpilde Notariāta likuma D1 sadaļas kārtībā,” skaidro D. Rone.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas