SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. jūnijā, 2014
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
3
3

Populārākie skaidrojumi maijā. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Lasītāju uzmanībai LV portāla populārākie skaidrojumi maijā. Aizvadītajā mēnesī portāla apmeklētājiem saistošākais šķitis skaidrojums par algas nodokļu grāmatiņu, kas no 1.jūnija ir tikai elektroniskā formā.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie sešpadsmit

Piedāvājam 16 jaunāko un maijā publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1. vieta

Algas nodokļa grāmatiņas no 1.jūnija būs tikai elektroniskā formā

1.jūnija visiem nodokļu maksātājiem algas nodokļa grāmatiņa ir tikai elektroniskā formā. Gan pašam nodokļa maksātājam, gan viņa darba devējam tā pieejama Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Līdz šim lietotās papīra grāmatiņas vairs nebūs derīgas. Vienlaikus no 1.jūnija ir vienkāršāka pieeja EDS, izmantojot portālu "Latvija.lv", apliecinot savu personu ar internetbankas starpniecību vai izmantojot personas apliecībā (eID) iekļauto elektronisko parakstu vai elektroniskā paraksta viedkarti (e-parakstu). Varēs turpināt izmantot VID izsniegto lietotājvārdu un paroli piekļuvei EDS, ja tāda jau ir. Nodokļu maksātājs par izmaiņām nodokļa grāmatiņā varēs VID griezties arī ar iesniegumu papīra formā.

2. vieta

Skolēnu darbs vasarā – zini savas tiesības!

Darbs vasaras brīvlaikā ir skolēna iespēja iegūt pirmo darba pieredzi un nopelnīt arī algu. Šādas iespējas skolēniem piedāvā gan pašvaldības, sadarbojoties ar uzņēmējiem, gan arī komersanti. Šogad pēc piecu gadu pārtraukuma skolēnu darbu vasaras brīvlaikā organizē arī Nodarbinātības valsts aģentūra.

Kādus darbus bērns var strādāt? Vai viņam nepieciešama algas grāmatiņa? LV portāls skaidro bērnu un pusaudžu darba tiesības.

3. vieta

Bioloģiski ražota pārtika. Kā to atpazīt?

Pēdējos gados Eiropas Savienībā būtiski palielinājies pieprasījumus pēc bioloģiski ražotiem produktiem. Pie šāda novērojuma nonākuši arī Latvijas bioloģiskie lauksaimnieki. LV portāls skaidro, kas ir bioloģiski ražota pārtika, kā to atpazīt un kādas ir šā brīža aktualitātes bioloģiskajā lauksaimniecībā.

4. vieta

Piesārņotākās vietas Latvijā: kur atrodas un kā tiek uzturētas?

Ja jautā pēc piesārņotākās vietas Latvijā, pirmie nāk prātā Inčukalna sērskābā gudrona dīķi, kuru attīrīšanai nepieciešamas neiedomājami iespaidīgas naudas summas. Loģisks ir jautājums – vai tā ir vienīgā ķīmiski piesārņotā vieta mūsu zemē? Ne tuvu, nē! Turpmāk LV portāla izklāsts par citām Latvijas piesārņotākajām vietām, to, kāda veida piesārņojums tajās ir un kā tiek veikta to uzskaite un attīrīšana.

5. vieta

Papildināts vārda dienu saraksts

Latvieši ir vieni no aizrautīgākajiem vārda dienu svinētājiem. Par to liecina kaut vai nerakstīts likums, ka ciemos vārda dienā var ierasties arī neaicināts, pretēji tam, ka uz dzimšanas dienas svinībām jāsaņem jubilāra ielūgums.

Ar nākamo gadu oficiāli vārda dienu svinētājiem pievienosies piecu dāmu un trīs kungu vārdu īpašnieki, jo Valsts valodas centra Kalendārvārdu ekspertu komisija papildinājusi oficiālo kalendārvārdu sarakstu.

Kā rīkoties, ja vārds nav atrodams kalendārā, bet gribas svinēt vārda dienu, lasiet LV portāla skaidrojumā.

6. vieta

No 1.maija – Publisko testamentu reģistrs

Testatoram, izvēloties taisīt nevis privātu testamentu, bet gan publisku pēdējās gribas rīkojuma aktu vai arī nododot zvērinātam notāram vai bāriņtiesai glabājumā privātu testamentu, ir mērķis pēc iespējas vairāk nodrošināties, ka viņa pēdējā griba tiks īstenota. Jāatzīst, ka pašlaik spēkā esošais tiesiskais regulējums nenodrošina, ka iespējamie mantinieki un/vai legatāri vienmēr varēs uzzināt par atstātā pēdējās gribas rīkojuma akta esamību un spēs izpildīt mantojuma atstājēja pēdējo gribu.

Lai daļēji novērstu šo problēmu, 2014.gada 1.maijā spēkā stājies Notariāta likuma N1 sadaļa "Publisko testamentu reģistrs" un atbilstoši Ministru kabineta izdotie noteikumi. Šajā skaidrojumā par to, ko nosaka Notariāta N1 sadaļa un MK noteikumi Nr.1448, kāpēc tie tika pieņemti un kā tie turpmāk atvieglos mirušā cilvēkā pēdējās gribas īstenošanu.

7. vieta

Bērna uzvārda maiņa, ja viens no vecākiem tam nepiekrīt

Šķirtas un nepilnas ģimenes, kurās bērniem un vecākiem ir dažādi uzvārdi, nav retums. Vecāku dzīves ceļi mēdz šķirties, tiek veidotas jaunas ģimenes, un tad aktuāls var kļūt jautājums par bērna uzvārda maiņu, lai bērns nejustos atstumts un jaunajai ģimenei nepiederīgs vien tā iemesla dēļ, ka viņam ir citādāks uzvārds nekā mammai un vīrietim, kas to faktiski audzina. Kādas iespējas ir nomainīt bērnam uzvārdu, ja otrs vecāks piekrišanu nevēlas dot, kā arī – vai tas vispār būtu jādara, skaidro LV portāls.

8. vieta

Uzņēmumu reģistrs atvēris savus pamatdatus sabiedrībai

Kopš 28.maija Uzņēmumu reģistrs (UR) ir devis iespēju jebkuram interesentam bez maksas lejupielādēt mašīnlasāmā formātā (CSV failā) atvērtos datus par visiem UR reģistrētajiem subjektiem.

9. vieta

VID: no jūlija riska personu sarakstā varēs iekļaut arī par aktuālajiem nodokļu parādiem

Likums "Par nodokļiem un nodevām" noteic, ka no 1.jūlija riska personu sarakstā varēs iekļaut arī par aktuālajiem nodokļu parādiem. Šī likuma prasība varētu būt aktuāla plašai Latvijas iedzīvotāju daļai. Tāpēc jāzina gan likuma prasības, gan tiesības un pienākumi risināt parādu situācijas jautājumus.

10. vieta

Kā sekot līdzi Eiropas Savienības likumdošanai

Bieži dzirdam gaušanos, ka Latvija tikai pilda Eiropas Savienības direktīvu un regulu prasības. Taču žēlošanās ir neproduktīva nodarbe. Lai kaut ko mainītu, ir jārīkojas - jāiepazīstas ar ES likumdošanas procesu, tad jāseko līdzi, vai kas svarīgs nepaslīd garām nepamanīts. Izmantojot internetu un sociālos tīklus, tas nav grūti. Latvija var lepoties ar veiksmīgu pieredzi, kā aktīvi cilvēki, pat nebūdami politiķi, ir panākuši pozitīvas izmaiņas Eiropas likumos Latvijas pārtikas ražotāju un lauksaimnieku labā. Taču šādu piemēru varētu būt daudz vairāk.

Kāpēc ir vērts būt par vēlēšanu novērotāju?

Šā gada 24.maijā notiks kārtējās Eiroparlamenta vēlēšanas. Arī šogad, kā jau iepriekš, ir iespēja pieteikties par Centrālās vēlēšanu komisijas brīvprātīgo novērotāju. Pieteikšanās paredzēta līdz 22.maijam. Kāpēc novērotāji nepieciešami, un kāda ir motivācija kļūt par vēlēšanu novērotāju sabiedriskā kārtā?

Radiācija un tās monitoringa sistēma Latvijā

Radiāciju cilvēks nevar uztvert ne ar vienu no maņām, tās līmeni var izmērīt tikai ar speciālu aparatūru. Lai gan ikdienā par to aizmirstam, radioaktīvais starojums ir realitāte: ikdienā vislielāko radiāciju parasti cilvēks saņem no Saules. Vai tā ir vienīgā starojuma izcelsme, un no kurienes tas vēl nāk un vai tiek mērīts?

Piemiņas vietas – lai neaizmirstu to, kas mums svarīgs

Latvijā ir daudz mūsu vēsturē un kultūrā nozīmīgiem notikumiem, personībām un sociālām parādībām veltītu un ierīkotu piemiņas vietu, un katru gadu tiek atklātas arvien jaunas. LV portāls skaidro, kādas ir piemiņas vietas un kas uzņemas atbildību par to uzturēšanu un sakopšanu.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas - šoreiz citādākas

22.-24.maijā Eiropas Savienības pilsoņi balsos par saviem pārstāvjiem Eiropas Parlamentā. Šīs vēlēšanas daudzējādā ziņā atšķiras no iepriekšējām un, iespējams, iezīmēs svarīgu pagrieziena punktu turpmākai Eiropas attīstībai. Pirmo reizi no vēlēšanu rezultātiem būs atkarīgs, kurš turpmāk vadīs Eiropas Komisiju. Ne mazāk svarīgs faktors varētu būt ekonomiskie un politiskie apstākļi, kādos eiropieši izdarīs savu izvēli turpmākiem pieciem gadiem. Diemžēl ticība vienotai Eiropai un valūtas dzīvotspējai ir mazāka nekā jebkad.

Autoceļu būvniecības kvalitāte: biežāk uzdotie jautājumi un nozares speciālistu atbildes

Trešdien, 14.maijā, Šlokenbekas muižā notika VAS "Latvijas Valsts ceļi" rīkotā autoceļu kvalitātes konference. Apkopojot līdzšinējo pieredzi un konferencē izskanējušo, ir sagatavots apskats par biežāk uzdotajiem jautājumiem par ceļu kvalitāti un autoceļu nozares speciālistu atbildes.

Posts mežam – atkritumi

Latvija salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm ir viena no bagātākajām ar mežiem. Vietējos mežos ik gadu atpūšas gandrīz trīs ceturtdaļas valsts iedzīvotāju. Ir atpūtnieki, kuri mežos atstāj nepatīkamas liecības par savu viesošanos – atkritumu kalnus. Bezatbildīgā sabiedrības daļa apzināti kaitē mežam, atvedot un izmetot savus atkritumus, nevis tos nogādājot īpaši tam paredzētajās vietās.

LV portāls skaidro, kāda ir situācija Latvijas mežos un kādi pienākumi ir piesārņoto mežu īpašniekiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI