SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. maijā, 2014
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
1
1

Populārākie skaidrojumi aprīlī. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

LV portāls piedāvā iepazīties ar aprīļa populārākajiem skaidrojumiem. Iepriekšējā mēnesī portāla apmeklētājiem saistošākais šķitis skaidrojums par papildatvaļinājuma piešķiršanu.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram: Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie divdesmit divi

Piedāvājam 22 jaunāko un aprīlī publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta

Papildatvaļinājuma piešķiršana

Tuvojas aktīvākais atvaļinājumu laiks, un daudziem ir jāpārdomā, vai nav tiesības uz papildatvaļinājumu. Darba likums to paredz vairākos gadījumos.

2.vieta

Augstskolu personāls un zinātnisko grādu saīsinājumi

Augstskolā gluži kā skudru pūznī – katram ir savs uzdevums, profesija un arī grāds. Tomēr akadēmiskā un zinātniskā vide ir mainīga un pielāgojas mūsdienu tendencēm. Latvijas Zinātņu padome šobrīd strādā, lai 25 grādu saīsinājumu vietā būtu vairs tikai seši, bet tādi, kas neliktu apmulst un neizslēgtu arī jaunas nozares. Savukārt augstskolas var pašas sīki definēt akadēmiskā personāla uzdevumus.

LV portāls skaidro, kā atšķirt akadēmiskos un zinātniskos grādus un kāda ir augstskolu akadēmiskā personāla hierarhija un funkcijas.

3.vieta

Ja tiesa savu darbu izdarījusi pareizi, apelācijas nebūs

No 11.aprīļa stājas spēkā grozījumi Civilprocesa likumā, nosakot jaunu procesuālo kārtību, kā tiesā izskata pārsūdzētās civilprasības, kurās prasījuma summa nepārsniedz 2100 eiro. Šādas pārsūdzības turpmāk izskatīs apgabaltiesā apelācijas kārtībā, piemērojot procedūru, kas ļaus paātrināt lietu izskatīšanu un nepamatotās sūdzības atsijāt.

4.vieta

Tieslietu ministrija: kā notiek parāda ieturēšana no darba algas un citiem ienākumiem

Tieslietu ministrija ir sagatavojusi atgādinājumu par parādu piedziņas jauno kārtību, kas stājusies spēkā no šī gada 1.janvāra. Informācija ir svarīga visiem tiem, kam ir parādsaistības, pret kurām līdz 2013.gada 31.decembrim jau ir vērsta parādu piedziņa pēc zvērināta tiesu izpildītāja rīkojuma.

5.vieta

Nodokļa atvieglojumi par nestrādājošu laulāto un citiem apgādājamiem

No šā gada ievērojami palielināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādājamo. Ja formalitātes nokārtotas – apgādājamais ierakstīts nodokļa grāmatiņā, algas dienā nodokļu maksātājam mēnesī papildus tie ir gandrīz 40 eiro. Vecāki parasti zina, ka jāieraksta nodokļa grāmatiņā bērns. Nav jauna arī likuma norma par nestrādājošu laulāto, taču ne visiem ir saprotams, kad īsti laulāto var ierakstīt kā apgādājamo, jo māmiņas saņem ienākumus – maternitātes pabalstu, bērna kopšanas un citus pabalstus. Ja atvieglojumi nav izmantoti, var iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto nodokli. Par vairākiem jautājumiem LV portālam skaidrojumu sniedza Valsts ieņēmumu dienests.

6.vieta

Nodokļu maksāšanas režīmi no bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju ienākuma

2013.gada 16.jūlijā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi Nr.404 "Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība" paredz, ka pirms reģistrēšanās Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā fiziskajai personai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā jāreģistrējas kā individuālajam komersantam vai Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējam.

7.vieta

Lēmums - nekustamo īpašumu pārdot izsolē (I)

Ik dienu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tiek publicēti pārdesmit līdz simt izsoļu paziņojumu. Liela daļa no tiem ir saistīta ar parāda piedziņas vēršanu uz parādnieka – juridiskas vai fiziskas personas – nekustamo īpašumu.

Nekustamā īpašuma pārdošana izsolē ir viens no Civilprocesa likuma 557.pantā norādītajiem piespiedu izpildes līdzekļu veidiem.

8.vieta

Par laulāto kopīgo un atsevišķo mantu

Vairums cilvēku slēdz laulību ar nodomu izveidot laimīgu, stabilu ģimeni, dzīvot mierā un saticībā ilgus gadus. Saskaņā ar Civillikuma 84.pantu laulība rada vīram un sievai pienākumu būt savstarpēji uzticīgiem, dzīvot kopā, vienam par otru gādāt un kopīgi rūpēties par ģimenes labklājību. Taču labos nodomus ne vienmēr izdodas īstenot – nereti laulāto dzīvē mēdz pienākt brīdis, kad kopdzīve kļūst neiespējama un vienīgais risinājums šķiet attiecību juridiska izbeigšana. Saprotama un pamatota ir vēlme, noslēdzot kādu dzīves posmu, saglabāt tā gaitā iegūtos materiālos labumus jaunu ceļu uzsākšanai. Taču laulības šķiršanas procesā nereti atspoguļojas laulāto atšķirīgie priekšstati par uzkrātās mantas taisnīga sadalījuma principiem, tāpēc galavārdu nākas teikt tiesai.

Lai process nekļūtu par ilgstošu, dramatisku cīņu, kurā bijušie dzīvesbiedri kļuvuši par nesamierināmiem ienaidniekiem, vēl pirms tā uzsākšanas vēlams noskaidrot – kas kuram no laulātajiem pienākas. Turpinājumā skaidrojums par laulāto mantisko attiecību tiesisko regulējumu laulības šķiršanas un kopīgās mantas sadales kontekstā. Skaidrojuma veidošanā izmantoti Erlena Kalniņa grāmatas "Laulāto manta laulāto likumiskajās mantiskajās attiecībās" atzinumi.

9.vieta

Vecāku tiesības, izvēloties savai atvasei bērnudārzu

Izvēloties savam bērnam pirmsskolas iestādi, galvenais nosacījums ir, lai viņš tajā justos labi. Tomēr ir arī daudzi citi faktori, kam jāpievērš uzmanība, lai bērnudārza apmeklējums neradītu galvassāpes. LV portāls skaidro, kādas ir vecāku tiesības un kādi ir aspekti, par kuriem jāaizdomājas, izvēloties savai atvasei bērnudārzu.

10.vieta

Dažādie dokumenti, ko izmantojam personas identitātes apliecināšanai

Joprojām dažādās dzīves situācijās daudzi, īpaši tie, kas ikdienā pārvietojas ar personisko auto, pieraduši, ka autovadītāja apliecība ir dokuments, kas ne tikai apliecina tiesības vadīt auto, bet noder arī tad, kad nepieciešams apliecināt savu identitāti, piemēram, saņemot ierakstītas vēstules pastā vai izņemot naudu no konta bankas filiālē. Taču autovadītāja apliecība nav personu apliecinošs dokuments, un visbiežāk, lai pierādītu savu identitāti, ar autovadītāja apliecību vien nepietiks. Bet kā ir ar studenta ISEC karti vai vēl citiem dokumentiem, kas atrodas mūsu kabatās vai dokumentu makos un satur informāciju ar mūsu personas datiem?

Strādājat augstumā? Atcerieties par jaunām darba aizsardzības prasībām!

No 2014.gada 1.septembra Latvijā būs spēkā jaunas darba aizsardzības prasības, strādājot augstumā.

Mājdzīvnieks devies uz citiem medību laukiem. Kā rīkoties?

Daudzās ģimenēs mājdzīvnieks tiek uzskatīts par ģimenes locekli, tāpēc četrkājainā drauga aiziešana ir sāpīga un emociju pilna. Skumju brīdī reti kad tiek domāts, vai lolojumdzīvnieka apglabāšanā ir kādas prasības vai kādām iestādēm ir jāziņo par mājdzīvnieka nāvi. Taču tādas ir.

Lēmums - nekustamo īpašumu pārdot izsolē (II)

Iespējams, lai pirmo reizi fiziski piedalītos izsolē, ir vērtīgi zināt lietu norises secību. Kā arī citus apstākļus, piemēram, kad izsole uzskatāma par notikušu, kad par spēkā neesošu un kādos apstākļos ir iespējams izsolāmo īpašumu iegūt par izsoles sākumcenu.

Ceļojums kopā ar mājdzīvnieku ārpus Latvijas

Tuvojoties vasarai, cilvēki aizvien vairāk sāk domāt par ceļojumiem, arī ārpus Latvijas. Tiem, kam ir mājdzīvnieks, aktuāls kļūst jautājums – ko ceļojuma laikā darīt ar savu mīluli? To var atstāt mājās un lūgt paziņas pieskatīt vai arī izmantot dzīvnieku viesnīcas pakalpojumus. Tomēr ne visi vēlas šķirties no sava mīluļa uz ilgāku laiku. LV portāls skaidro, kas jāņem vērā, ja kādu iemeslu dēļ tomēr nolemts doties ārpus Latvijas kopā ar savu mājdzīvnieku.

Temperatūra un apgaismojums bērnudārzos, skolās un augstskolās

Pat visinteresantākā mācību stunda vai lekcija var būt nomācoša, ja telpā ir pārāk auksts vai tumšs. LV portāls skaidro, kādai atbilstoši normatīvajiem aktiem ir jābūt temperatūrai un kādam apgaismojumam gan pirmsskolas, gan vispārējās izglītības iestādēs, gan augstskolās.

Mopēdu vadītājiem arvien stingrākas prasības

Ja runājam par mopēdu, tad pirmā aina, kas ienāk prātā – onkulis gados uz divritenim līdzīga motorizēta rīka lēnām ripina uz veikalu vai ar makšķerkātu pie rāmja – uz tuvējo dīķi. Patiešām, mopēds arī Ceļu satiksmes likumā raksturots kā mazākais no mazākajiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem: tā motora darba tilpums nepārsniedz 50 kubikcentimetrus, un konstrukcijā paredzētais maksimālais ātrums nav lielāks par 45 kilometriem stundā. Turklāt mopēda vadīšanas apliecību var iegūt no 14 gadu vecuma.

Darbam ar bīstamākajiem augu aizsardzības līdzekļiem nepieciešams iegūt apliecību

Latvijā augu aizsardzības līdzekļi tiek reģistrēti augu aizsardzības līdzekļu reģistrā un tiem noteiktas trīs reģistrācijas klases. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem 1. un 2.klases augu aizsardzības līdzekļu iegāde un lietošana ir ierobežota. Tos atļauts iegādāties tikai profesionālam augu aizsardzības līdzekļu lietotājam vai augu aizsardzības konsultantam, līdzekļu lietošana ir atļauta arī augu aizsardzības līdzekļu lietošanas operatoram. Lai varētu iegādāties un lietot šīs klases augu aizsardzības līdzekļus, nepieciešams iegūt apliecību. Savukārt 3.klases augu aizsardzības līdzekļus var iegādāties un lietot ikviena pilngadīga persona, tam speciāla atļauja nav nepieciešama.

Vēlos organizēt un vadīt bērnu nometni!

Vasara nav aiz kalniem, un vecāku rūpes par to, lai brīvo laiku bērns nepavadītu pie datora, viegli var atrisināt piemērotas nometnes izvēle. Tomēr organizēt un vadīt nometni – tā nav tikai bērnu nodarbināšana, bet arī mērķa izraudzīšana, kā arī izpratne par savu atbildību un galvenokārt par to, ko vēlas bērniem iemācīt. Ar ko jārēķinās nometņu organizēšanas jaunpienācējam – LV portāla skaidrojumā.

Nodarbinātības valsts aģentūra: jāuzmanās no fiktīvām darbā iekārtošanas firmām

Pirms pieņemt lēmumu par došanos peļņā uz ārzemēm, Nodarbinātības valsts aģentūra aicina noskaidrot visus darba un sadzīves apstākļus par izvēlēto valsti.

Sezonas laukstrādnieku nodoklis un apdrošināšana pensijai

No 1.jūnija būs spēkā jauns iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) veids – sezonas laukstrādnieku ienākuma nodoklis ar 15% likmi. Sezonā dārzkopībā un augļkopībā nodarbinātie būs arī sociāli apdrošināti pensijai. Ar jauno nodokļu piedāvājumu cerēts legalizēt nodarbinātību lauksaimniecībā. Sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa informācijas sistēmas darbību nodrošina Lauku atbalsta dienests.

Sācies ugunsnedrošais periods - īpašs režīms mežos

No 17.aprīļa Latvijā izsludināts ugunsnedrošais periods, paredzot virkni drošības nosacījumu, kas šajā laikā jāievēro gan meža īpašniekiem, gan jebkuram meža apmeklētājam.

Par atvaļinājumiem, pārcelto darba dienu un tās garumu valsts svētku kontekstā

Nedēļas nogalē gaidāmi kārtējie svētki – 1. un 4.maijs, tādēļ nebūtu par sliktu tikt skaidrībā par pārceltajām darba dienām, atvaļinājuma pagarināšanu, turklāt situācijā, kad valsts svētku diena (4.maijs) tiek kompensēta ar brīvdienu. Par atvaļinājumu pagarināšanu, samaksas un citiem jautājumiem atbildes sniedza Valsts darba inspekcija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI