SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. janvārī, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: E-vide
8
8

Informācija par pirmās palīdzības apmācībām būs tikai elektroniski

Stājas spēkā 19.01.2024.

Freepik

No 2024. gada 1. jūlija tiks ieviesta elektroniska informācijas aprite par pirmās palīdzības sniegšanas apmācībām. Līdz ar izmaiņām arī apliecinājums par pirmās palīdzības sniegšanas kursa pabeigšanu būs pieejams tikai elektroniski. Tāpat elektroniski varēs sekot līdzi tā derīguma termiņam un reģistrēties sev atbilstošākajā pirmās palīdzības apmācības kursā. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 577 “Noteikumos par apmācību pirmās palīdzības sniegšanā”.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 577 “Noteikumos par apmācību pirmās palīdzības sniegšanā” 3. punktu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) metodiski vada, koordinē, organizē un kontrolē apmācību pirmās palīdzības sniegšanā.

Savukārt šo pašu noteikumu 6.13. apakšpunkts nosaka, ka NMPD jāveido un jāuztur elektroniska datu bāze par apmācības kursu beigšanu un jāveic elektroniska informācijas apmaiņa ar institūcijām, kurām savu funkciju pildīšanai ir nepieciešama informācija par pirmās palīdzības pamatzināšanu apmācības kursu beigušajām personām.

Kā norādīts grozījumu anotācijā, līdz šim datu bāzi nebija izdevies elektronizēt, un tā joprojām darbojas Microsoft Office Excel formātā.

Lai šo situāciju mainītu, grozījumi Ārstniecības likumā, kas stājās spēkā 2024. gada 3. janvārī, deleģēja MK noteikt pirmās palīdzības sniegšanas apmācības pārvaldības informācijas sistēmas pārzini, šajā sistēmā iekļaujamās informācijas apjomu un apstrādes kārtību, kā arī nosacījumus piekļuves nodrošināšanai valsts informācijas sistēmā iekļautajai informācijai.

Noteikti sistēmas lietotāji, elektronisko pakalpojumu un datu saņēmēji

MK noteikumos par apmācību pirmās palīdzības sniegšanā veikti plaši grozījumi, lai tajos integrētu informācijas sistēmas izmantošanas nosacījumus, taču galvenokārt tie ir precizējoši.

Būtiskākā izmaiņa – jaunieviestā 3.nodaļa “Informācijas sistēma”, kas skaidro tajā iekļaujamo datu apjomu, datu apstrādes kārtību, piekļuves nodrošināšanas un darbības uzturēšanas kārtību.

Saskaņā ar grozījumiem informācijas sistēmas lietotāji būs NMPD, pirmās palīdzības pasniedzēji un apmācītājorganizācijas, bet pirmās palīdzības sniegšanas apmācību elektronisko pakalpojumu saņēmēji – fiziskās personas.

Noteikts arī, ka datu saņēmēji būs institūcijas, kurām normatīvajos aktos noteikto funkciju pildīšanai nepieciešama informācija par apmācību kursu pabeigušajām personām.

Grozījumi nosaka, ka informācijas sistēmā tiks uzglabāti dati par apmācību kursu, apmācītājorganizāciju, pirmas palīdzības pasniedzēju, fizisku personu, kura pabeigusi kursus, kā arī iekļauta informācija par dienesta organizētajiem kvalifikācijas celšanas semināriem pirmās palīdzības pasniedzējiem un apmācītājorganizāciju pārstāvjiem un kursiem pirmās palīdzības pasniedzēju stažieru tiesību iegūšanai.

Taču ne visa informācija būs pieejama fiziskām personām.

Grozījumu anotācijā paskaidrots: “Jaunais elektroniskais pakalpojums būs publiski pieejams vietnē latvija.gov.lv, kur visi Latvijas iedzīvotāji varēs iegūt informāciju par pirmās palīdzības apmācību iespējām, reģistrēties atbilstošākajā apmācību kursā, pārliecināties par apliecības, kas apliecina pirmās palīdzības pamatzināšanu, paplašinātās pirmās palīdzības kursa noklausīšanos vai apguvi, derīguma termiņu, tai skaitā pieprasīt elektroniski parakstītu izziņu par apmācību kursa pabeigšanu. Būs iespējams veikt elektronisku informācijas apmaiņu ar institūcijām, kurām savu funkciju pildīšanai nepieciešama informācija par pirmās palīdzības pamatzināšanu apmācības kursu beigušajām personām (piemēram, Ceļu satiksmes drošības direkcija, Valsts policija u. c.).”

Ievadītā informācija būs pieejama uzreiz

Grozījumi paredz, ka informācijas sistēmas lietotāju ievadītā informācija tiks attēlota uzreiz pēc tās ievades.

Savukārt dienestam dati par apmācītājorganizācijām, kurām piešķirtas vai anulētas tiesības veikt apmācību pirmās palīdzības sniegšanā, informācijas sistēmā turpmāk būs jāiekļauj nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par apliecības izsniegšanu vai anulēšanu līdzšinējo piecu darbdienu vietā. Šāds pats termiņš datu ievadei noteikts arī par personām, kuras ieguvušas vai kurām anulētas tiesības veikt apmācību pirmās palīdzības sniegšanā.

Dati par apmācītājorganizāciju un pirmās palīdzības pasniedzēju izdotajām apliecībām informācijas sistēmā tiks glabāti 10 gadus, savukārt informācija par notikušajiem apmācību kursiem – piecus gadus. Personas datus uzglabās 10 gadus. Savukārt apliecinājuma derīguma termiņš par nokārtotu pirmās palīdzības apmācību, tāpat kā līdz šim, būs pieci gadi.

Pēc pieprasījuma tiks izsniegtas arī elektroniski parakstītas izziņas

Noteikumi papildināti arī ar punktu, kas nosaka, ka pirmās palīdzības pasniedzēji un apmācītājorganizācijas, kas veikušas attiecīgā pirmās palīdzības kursa apmācību, pēc fiziskas personas pieprasījuma izsniegs elektroniski parakstītu izziņu par apmācību kursa pabeigšanu. Šo izziņu par apmācību kursa iziešanu fiziska persona varēs uzrādīt darba devējam, tostarp nosūtot uz e-pastu vai e-adresi no portāla latvija.gov.lv.

Izziņā būs norādīts fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, apgūtā programma un programmas apgūšanas laiks.

Elektroniski parakstītas izziņas uzrādīšana darba devējam pildīs tādu pašu funkciju, kādu līdz šim ir pildījusi apliecības uzrādīšana.

Darba devēji, kas ir valsts informācijas sistēmu turētāji vai pārziņi, varēs iegūt informāciju par apmācību kursa pabeigšanu latvija.gov.lv portālā. 

Informācijas sistēmu pirmās palīdzības apmācību sniedzējiem un apmācītājorganizācijām obligāti būs jāsāk lietot no 2024. gada 1. jūlija, bet ne vēlāk kā līdz 2024. gada 1. jūnijam noteikts pienākums informācijas sistēmā manuāli ievadīt izdoto apliecību par apmācību kursa noklausīšanos numurus, paredz grozījumi.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI