SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide

Populārākie skaidrojumi septembrī. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāls apkopojis lasītākos skaidrojumus septembrī. Aizvadītajā mēnesī portāla lasītājiem saistošākais šķitis skaidrojums „No 1.oktobra māmiņalgas jeb vecāku pabalsta saņemšanai jauna kārtība”.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie deviņpadsmit

Piedāvājam 19 jaunāko un septembrī publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta

No 1.oktobra māmiņalgas jeb vecāku pabalsta saņemšanai jauna kārtība

1.oktobrī stāsies spēkā jaunā vecāku pabalstu sistēma. Pabalsta apmēra aprēķins būs atkarīgs no vecāka izvēles saņemt to vienu vai pusotru gadu. Vairs nebūs noteikts šī pabalsta minimālais apmērs. Turpmāk, ja vecāks strādās, vecāku pabalstu maksās, taču ierobežotā apmērā. Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna pusotram gadam maksās bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro.

2.vieta

Nepieciešamie dokumenti, apmeklējot Bērnu slimnīcu

Sākot ar 1.septembri, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca noteikusi stingrākas prasības dokumentiem, kādus nepieciešams uzrādīt bērnam un viņu pavadošai personai, saņemot plānveida ārstniecības pakalpojumus. Turpmāk kā personu apliecinošs dokuments bērna likumisko pārstāvju – vecāku – identitātes noskaidrošanai netiks pieņemta transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Savukārt, ja pavadošā persona ir vecmāmiņa, iepriekš jāsagatavo notariāli vai bāriņtiesas apstiprināta pilnvara pārstāvēt bērna intereses ārstniecības iestādē. Slimnīca pieņem arī brīvā formā rakstītu pilnvaru, taču tā vecākam jāiesniedz iepriekš personiski.

3.vieta

Jaunais 2014./15. mācību gads, brīvdienas un pārbaudes darbi

Ir 1.septembris, un skolu gaiteņos atkal atbalsojas skolēnu čalas, bet klases telpās atsāksies mācību darbs. LV portāls sveic ar jaunā mācību gada sākšanos visus izglītības sistēmā iesaistītos un piedāvā skaidrojumu, kurā iespējams uzzināt par to, kad sāksies un beigsies mācību gads, kad skolēniem būs brīvlaiki un kad norisināsies pārbaudes darbi.

4.vieta

No 1.oktobra – jauns būvniecības procesa regulējums

1.oktobrī stāsies spēkā jaunais Būvniecības likums, ievadot būvniecības procesa reformu mūsu valstī. Likumu par jaunu gan var dēvēt nosacīti: Saeimā tas tika pieņemts pērn 9.jūlijā pēc trīs gadu ilga, sarežģīta apspriešanas un pilnveidošanas ceļa parlamentā, viedokļu cīņās iesaistoties daudziem šā procesa dalībniekiem.

5.vieta

Nelikumīgi aizvests bērns: ko ņem vērā tiesa

Pēdējos 10 gados par nelikumīgi aizvestiem bērniem un to atgūšanu tiesās ierosināts gandrīz 300 lietu. Lielākā daļa no tām ir saistīta ar bērnu atgūšanu Latvijā, bet aizvadīto divu gadu pieredze liecina, ka arvien palielinās to lietu skaits, kurās viens no vecākiem pieprasa bērna atgriešanos iepriekšējā dzīvesvietā kādā ārvalstī.

6.vieta

Pagalmā vai piemājas teritorijā nepieciešams nocirst koku – kā rīkoties?

LV portāla skaidrojumā lasiet, kas jāņem vērā, cērtot koku ārpus meža. Kā rīkoties situācijās, kad bīstamais koks rada draudus dzīvībai un īpašumam.

7.vieta

Bērna patvaļīga aizvešana no vienas valsts uz citu: emocijas, likumi un rīcība

Kopš valsts neatkarības atjaunošanas un iestāšanās Eiropas Savienībā esam kļuvuši ļoti starptautiski. Meitenes no Latvijas precas ar īriem, itāliešiem, austrāliešiem, norvēģiem, spāņiem, kā arī, mīlestības vai aprēķina vadītas, ar daudzu eksotisku tā dēvēto trešo valstu pilsoņiem. Bet varbūt laulību nemaz nenoslēdz un veido kopdzīvi, kurā tāpat dzimst bērni. Attiecības un dzīve svešā zemē nereti neiztur laika pārbaudi, sieviete ar bērniem vēlas doties atpakaļ uz savu dzimteni, bet dzīvesbiedrs pret to iebilst. Tad sieviete vienkārši paņem bērnus un vienā jaukā dienā pārrodas bijušajās mājās. Cik tas ir likumīgi?

8.vieta

Ja gadās pieķert zagli…

Pašu spēkiem aizturēts zaglis – ziņas ar šādiem un līdzīgiem virsrakstiem ik pa laikam parādās presē vai televīzijā, uzteicot drosminieku, kurš to paveicis, aizsargājot savu vai pat cita cilvēka īpašumu. Taču ļaundara aizturēšana visbiežāk saistīta ar riskiem, ko der ņemt vērā, norāda speciālisti. Kā rīkoties, lai sastapšanās ar zagli nebeigtos ar asinsizliešanu vai pat kriminālsodu pašam aizturētājam?

9.vieta

Ja nozaudēts vai nozagts personu apliecinošs dokuments. Ko darīt?

Personu apliecinošs dokuments apliecina tā turētāja identitāti un tiesisko statusu. Latvijā ir divu veidu personu apliecinoši dokumenti – personas apliecība (eID) un pase. LV portāla skaidrojumā lasiet, kā rīkoties gadījumos, ja nozudis personu apliecinošs dokuments, un ar kādām neērtībām tad ir jārēķinās.

10.vieta

Dzīvoklī remonts. Kur likt būvgružus?

Lai cik liels būtu dzīvokļa remonts – nojaukta starpsiena un paplašināta viesistaba vai tikai nomainīti logi un durvis –, būvgružu rašanās ir neizbēgama. Attiecīgi rodas jautājums – kur likt šos atkritumus, jo sadzīves atkritumiem paredzētajos konteineros tos izmest nedrīkst.

Ko drīkst un nedrīkst darīt ar būvniecības atkritumiem un kādas ir to utilizācijas iespējas, lasiet LV portāla skaidrojumā.

Jaunā mikrokredītu programma – mazo uzņēmumu stiprināšanai

Mūsu valstī ārkārtīgi svarīga ir katra darbavieta. Ir ļoti nepieciešams, lai šeit darbotos iespējami vairāk ne tikai lielu un jaudīgu, bet arī mazu un vidēju uzņēmumu, kas it īpaši lauku apvidu ļaudīm ļautu materiāli nodrošināt sevi un ģimeni.

Vēlētāja apliecības: kam pienākas un kā tās saņemt

4.oktobrī norisināsies 12.Saeimas vēlēšanas. Tāpat kā iepriekšējās reizēs, dalību arī šajās vēlēšanās apliecinās zīmogs pasē. Bet ko darīt tiem, kam pases nav un kas izmanto tikai likumā atļautās personas apliecības jeb eID kartes? Turklāt Saeimas vēlēšanu likums nosaka, ka vēlēt var tikai, uzrādot pasi. Lai risinātu šo problēmu, personas, kurām nav pases, no 22.septembra līdz 3.oktobrim bez maksas varēs saņemt īpašas vēlētāja apliecības.

Uz skolas ēdnīcu vai tuvāko burgeru ēstuvi?

Skolas ēdnīca – vienam tā saistās ar neizteiksmīgu ēdienu un piesmakušām telpām, citam – ar pozitīvu atmosfēru. Ir skolēni, kas labāk izvēlas paēst kafejnīcā vai ārpus skolas. Lai gan normatīvie akti stingri kontrolē, kādu pārtiku bērniem un pusaudžiem skolu ēdnīcas var piedāvāt, pagājušajā mācību gadā Pārtikas un veterinārais dienests konstatējis daudzus pārkāpumus.

Par darījumiem ar virtuālo valūtu bitcoin un nodokļiem

Virtuālās valūtas bitcoin apskatos un vērtējumos Eiropas un Latvijas finanšu iestādes īpaši norāda uz riskiem patērētājiem, vienlaikus atzīstot, ka pašreiz šādiem darījumiem nav noteikts īpašs regulējums. Bitcoin simpatizējošie savukārt domu apmaiņā sajūsminās par izdevīgumu – šī "nauda" un darījumi nepakļaujas nodokļiem.

Internetā atrodamos rakstus nereti ilustrē bitcoin automāti, kādu Latvijā vēl nav, taču jau ir radusies interese par to uzstādīšanu. Valsts ieņēmumu dienests LV portālam izklāsta, kad darbības ar virtuālās valūtas bitcoin uzpirkšanu vai izplatīšanu ir uzskatāmas par komercdarbību un gūtais ienākums no šīs darbības ir apliekams ar nodokļiem.

Privātskolas – kas tām raksturīgs?

Latvijā ir 30 privātskolas, kurās var iegūt vispārējo izglītību. Ar ko atšķiras mācības privātskolā un vispārējā skolā? Kā privātskolas tiek finansētas? Cik patiesi ir stereotipi, ko mēs nereti dzirdam par privātajām izglītības iestādēm?

Valsts atbalsts piensaimniecības nozarei – seši miljoni eiro. Kam tas pienākas?

Krievijas noteiktais embargo smagi skāris Latvijas pārtikas ražotājus, vislielāko negatīvo iespaidu atstājot uz Latvijas piensaimniecību. Embargo radīto seku mazināšanai tiek domāts par atbalstu nozarei gan nacionālā, gan Eiropas Savienības mērogā.

Viens no atbalsta mehānismiem nacionālā līmenī ir valdības piešķirtie seši miljoni eiro. Nule kā spēkā ir stājušies MK noteikumi, kas nosaka kārtību atbalsta saņemšanai.

Pēc elektrības tirgus atvēršanas mazturīgie un daudzbērnu ģimenes par daļu patēriņa maksās mazāk

Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas no 2015.gada 1.janvāra trūcīgie, maznodrošinātie un daudzbērnu ģimenes par elektrību varēs maksāt mazāk nekā pārējie iedzīvotāji. Mazturīgie par noteiktu zemāku cenu varēs iztērēt 100, daudzbērnu ģimenes – 300 kilovatstundas mēnesī. Šāds kompensācijas mehānisms sagaidāmajai elektrības sadārdzināšanai iestrādāts grozījumos Elektroenerģijas tirgus likumā. Par patērēto virs attiecīgā mēneša limita būs jāmaksā tirgus cena. Nākamgad kompensācijas izdevumi būs uz "Latvenergo" rēķina, no 2016.gada no valsts budžeta piešķirs finansējumu tam komersantam, kurš būs izraudzīts konkursā kā lētākās elektroenerģijas piegādātājs atbalstāmajām iedzīvotāju grupām.

Ja piedzīvojat uzbrukumu

Kādas ir manas tiesības, stājoties pretim uzbrucējam? Rudens dienām kļūstot arvien īsākām, šāds jautājums kļūst aktuālāks, nekā gribētos – daudzu cilvēku dienas gaitas drīz sāksies un beigsies tumsā. Likumdevējs mūs apveltījis ar izņēmuma tiesībām pašaizsardzībai ekstremālā situācijā, taču arī tām ir savas robežas.

Zema vēlēšanu apmeklētība. Kādas sekas tā rada?

Šajās Saeimas vēlēšanās, iespējams, varam sagaidīt vēlētāju aktivitātes antirekordu. Kādu iespaidu uz vēlēšanu rezultātiem atstāj zema apmeklētība, un kā to vērtēt?

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI