E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32118
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā pierādīt tiesības uz aprakstīto kustamo mantu, uz kuru tiek vērsta piedziņa

J
jautā:
18. martā, 2024
Liene

Labdien! Manam vīram ir nenokārtotas finanšu saistības, kas nonāca līdz tiesu izpildītājam. Viņiem ir vienošanās par parāda atmaksu, kuru vīrs arī pilda. Tomēr tiesu izpildītājs ir uzlicis aizliegumu darbībām ar diviem transportlīdzekļiem, kas ir reģistrēti uz mana vārda un kurus es iegādājos līzingā. Par vienu transportlīdzekli līzings tika noslēgts pirms laulības, par otru laulības laikā. Līzinga maksājumus es veicu no personiskajiem, nevis ģimenes līdzekļiem. Mums nav noslēgts laulības līgums. Vai šajā situācijā saskaņā ar Civillikumu man ir tiesības uzstāt, ka minētie transportlīdzekļi ir mana atsevišķā manta, un prasīt tiesu izpildītājam lieguma noņemšanu?

A
atbild:
28. martā, 2024

Pēc norādītās informācijas nevar sniegt viennozīmīgu atbildi. Nav zināms, kāda veida līzinga līgumi tika slēgti. Ja zvērināts tiesu izpildītājs reģistrējis aizlieguma atzīmi, tad var pieņemt, ka transportlīdzekļi reģistrēti parādnieka laulātās īpašumā, nevis turējumā.  

Vispārīgi saskaņā ar Civillikuma 91. panta 1. punktu katra laulātā atsevišķa manta ir manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības. Savukārt laulības laikā iegūtā manta tiek prezumēta kā laulāto kopīgā manta. Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo (Civillikuma 91. panta otrā daļa).  

Attiecīgi saskaņā ar Civilprocesa likuma 633. pantā noteikto personai, kura uzskata, ka tai ir kādas tiesības uz aprakstīto kustamo mantu vai nekustamo īpašumu, uz kuru tiek vērsta piedziņa, vai tā daļu, jāceļ prasība tiesā pēc vispārējās lietu piekritības. Prasība par aizlieguma atzīmes dzēšanu ceļama pret parādnieku un piedzinēju. 

Lai sagatavotu prasības pieteikumu, jums var ieteikt vērsties pie jurista.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas