NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. janvārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Parādu piedziņa
4
4

Hipotekārā kredīta procentu kompensācijas nepakļaus parādu piedziņai un citiem ieturējumiem

LV portāla infografika.

1. janvārī stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas noteic, ka hipotekāro kredītu ņēmējiem 2024. gadā par katru ceturksni tiks kompensēti 30% no samaksātajiem procentu maksājumiem. Kompensācija tiks ieskaitīta kredīta ņēmēja bankas kontā. Tāpēc gadījumā, ja kompensācijas saņēmējam ir aktuāla parādu piedziņas lieta pie tiesu izpildītāja, lai tā netiktu novirzīta parādu dzēšanai, šai personai laikus jāsazinās ar tiesu izpildītāju, informē Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome.

UZZIŅAI

Hipotekārā kredīta procentu likmes daļu kompensēs no speciālas nodevas hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzībai, kas saskaņā ar grozījumiem Patērētāju tiesību likumā ir jāmaksā visām kredītiestādēm un kapitālsabiedrībām (tai skaitā ārvalstu), kuras saņēmušas licenci patērētāja kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai Latvijā.

Nodevu maksā par patērētājiem izsniegtajiem kredītiem, kuru atmaksa ir nodrošināta ar Latvijā esoša nekustamā īpašuma hipotēku. Likumā noteikts, ka nodevu administrē Valsts ieņēmumu dienests, kas veiks kompensācijas izmaksu kredītņēmēju bankas kontos, ņemot vērā nodevas maksātāju sniegto informāciju par kompensācijas apmēru.

Kompensāciju nosaka 30% apmērā no ceturksnī samaksātajiem procentu maksājumiem, kas aprēķināti saskaņā ar attiecīgo hipotekārā kredīta līgumu, bet ne vairāk kā divus procentpunktus no periodam noteiktās procentu likmes (kopējās aizņēmuma likmes).

Kompensācijas maksājums nepienāksies par tiem hipotekārajiem kredītiem, kas izsniegti ar fiksētu procentu likmi visā kredīta atmaksas periodā.

Valsts ieņēmumu dienests kompensācijas izmaksu kredīta ņēmēju kontos veiks reizi ceturksnī, bet ne vēlāk kā līdz ceturksnim sekojošā mēneša 30. datumam. Tādējādi pirmais maksājums kredītņēmēju kontos varētu tikt veikts līdz 2024. gada 30. aprīlim.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Ieviešot kompensācijas mehānismu hipotekāro kredītu ņēmējiem, likumdevējs Patērētāju tiesību aizsardzības likumā cita starpā ir noteicis, ka kredītu procentu kompensācija nav pakļauta ieturējumu veikšanai, citu maksājumu segšanai un parādu piedziņai.

Parādniekiem ir jāinformē tiesu izpildītājs par tiesībām saņemt kompensāciju

Ievērojot vispārējo parādu piedziņas kārtību, ko pēc tiesas nolēmuma īsteno zvērināts tiesu izpildītājs, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome (LZTI) aicina tos parādniekus, kuriem pienākas hipotekārā kredīta kompensācija un kuriem vienlaikus ir aktuāla parāda piedziņas lieta, nekavējoties par esošo situāciju informēt tiesu izpildītāju.

LZTI padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka atgādina: “Tiesu izpildītāji neredz parādnieka bankas konta saturu un nezina, kādi naudas līdzekļi tajā atrodas un kas tos ieskaita.”

“Šobrīd tiesu izpildītāju rīcībā nav informācijas, kādam parādnieku skaitam varētu būt aktuāla kredītu procentu kompensāciju saņemšana. Tomēr sadarbībā ar komercbanku nozari uzskatām par nepieciešamu cilvēkus laikus informēt, lai novērstu liekas problēmas un kompensācijas netiktu novirzītas likumā neparedzētiem mērķiem,” informē I. Kruka.

Saziņa ar tiesu izpildītāju ir nepieciešama tikai noteiktos gadījumos.

Tiesu izpildītājs ir jāinformē tiem parādniekiem, kuri saņems kredītu procentu kompensāciju un kuru ienākumi pārsniegs 2024. gada minimālo algu un saglabājamo naudas līdzekļu minimumu (700 eiro). Ar tiesu izpildītāju šajā situācijā jāsazinās arī uzturlīdzekļu parādniekiem, kuriem piedziņa tiek veikta nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda labā, saglabājot pusi no minimālās algas.

Ja tiesu izpildītājs nebūs informēts par kompensācijas saņemšanu

Savlaicīgi nesaņemot informāciju no parādnieka, var izveidoties situācija, ka banka veic ieturējumu no ieskaitītās valsts kompensācijas.

LZTI padome norāda: “Ja ieturējums jau ir veikts, personai nekavējoties jāsazinās ar tiesu izpildītāju, lai varētu veikt kompensācijas atmaksu. Būtisks aspekts, kas jāņem vērā, – piekļuve naudas līdzekļiem tiek nodrošināta konkrētajā mēnesī, tas ir, naudas līdzekļi personas kontā neuzkrājas, pretējā gadījumā nākamajā mēnesī tie tiks novirzīti saistību dzēšanai.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI