E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31661
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Pabalstu izmaksas kārtība ārvalstīs

J
jautā:
03. februārī, 2024
Eva

Labdien! Es, mamma, ar bērnu dzīvoju Latvijā, bērna tēvs dzīvo un strādā Vācijā. Bija nokārtots Vācijas pabalsts bērnam, pēc kāda laika bērna tēvs pārtrauca sūtīt naudu. Tad es, rakstot iesniegumu VSAA, nokārtoju un iesniedzu visus dokumentus Vācijas iestādē “Familienkasse” un saņēmu bērna pabalstu uz savu kontu. Pēc pabalsta piešķiršanas pēkšņi saņēmu vēstuli, ka man jāatmaksā bērna pabalsts ar jau kavētiem maksājuma procentiem, taču vēstuli par atmaksu saņēmu pirmo reizi. Pēc jūsu portālā atrastajām atbildēm sapratu, ka Vācijas pabalstu var saņemt, ja nesaņem nekādus citus pabalstus, taču Latvijas pabalstu viņi aprēķināja, atņemot no Vācijas pabalsta. Laikā, kad bērna tēvs pārtrauca maksāt Vācijas bērna pabalstu, es iesniedzu iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fondā. Vai uzturlīdzekļi, ko esmu pieprasījusi no fonda, var būt iemesls tam, kāpēc nevaru saņemt Vācijas bērna pabalstu? Tagad nesaprotu, ko darīt un kurā iestādē jāvēršas, jo VSAA nevar palīdzēt. Ar Vāciju pašreiz cenšos sazināties.

A
atbild:
29. februārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Simona Innus-Pāvelskopa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Santa Galiņa
LV portāls
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Sintija Lavska, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Simona Innus-Pāvelskopa norāda, ka saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem sociālās drošības jomā (Regula Nr. 883/2004 un Regula Nr. 987/2009) ģimenes pabalsti jānodrošina tai valstij, kurā persona ir nodarbināta. Tas attiecas arī uz situāciju, ja personas ģimenes locekļi dzīvo citā dalībvalstī.

Gadījumos, kad bērna vecāki dzīvo un/vai strādā dažādās ES dalībvalstīs, ģimenes pabalsti tiek nodrošināti, ievērojot šādus noteikumus: ja nodarbināts ir viens no vecākiem, tad atbildīga par pabalstu izmaksu pilnā apmērā ir šī vecāka nodarbinātības valsts. Savukārt, ja nodarbināti ir abi bērna vecāki, tad ģimenes pabalstus pilnā apmērā izmaksā tā vecāka nodarbinātības valsts, kurā dzīvo bērns. Abos šajos gadījumos otra vecāka dzīvesvietas vai nodarbinātības valsts salīdzina abu valstu ģimenes pabalstus un, ja veidojas starpība, izmaksā to.

Gan VSAA, gan Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā skaidro, ka jums jāvēršas pie kompetentās iestādes Vācijā, jo Latvijas tiesību akti neskaidro pabalstu saņemšanas nosacījumus Vācijā.

VSAA norāda: ja vēlaties apstrīdēt lēmumu par Vācijā maksātā ģimenes pabalsta pārmaksu, tad iesniegumu iestādei Vācijā varat nosūtīt ar VSAA starpniecību. Šādā gadījumā sūtiet savu iesniegumu VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļai uz adresi Lāčplēša iela 70A, Rīga, LV-1011. Iesniegumu var nosūtīt arī elektroniski, rakstot uz  spn@vsaa.gov.lv. Šādā gadījumā dokumentam jābūt parakstītam ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu. Pēc iesnieguma saņemšanas VSAA to pārsūtīs adresātam.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas