E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31305
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai pēc gada var pieprasīt mirušā pensiju 2. līmeņa uzkrājumu

J
jautā:
21. decembrī, 2023
Dana


Mans tēvs nomira pirms gada.Vai es joprojām varu pieprasīt viņa otro līmeni?

A
atbild:
18. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai sniegtu atbildi, nepieciešama konkrētāka informācija. Mantiniekiem ne vienmēr ir tiesības uz mirušā pensiju 2. līmeņa dalībnieka pensijas kapitālu. Tas atkarīgs gan no tā, vai mirušais jau bija pensijas saņēmējs (un kā tika izmantots pensiju 2. līmeņa uzkrājums) un vai bija iegādāta mūža pensijas apdrošināšanas polise. Slēdzot līgumu ar apdrošināšanas sabiedrību par mūža pensijas polisi, var norādīt labuma guvēju, tas ir – konkrētu cilvēku, kurš saņems šo pensiju pēc mirušā nāves atbilstoši līguma noteikumiem.

Savukārt, ja mirušais bija pirmspensijas vecumā, tad jāzina, kā viņš bija izvēlējies rīkoties ar pensiju 2. līmeņa uzkrājumu. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pēc pensiju 2. līmeņa dalībnieka nāves fakta reģistrācijas, ņemot vērā mirušā pensiju 2. līmeņa dalībnieka izteikto izvēli, fondētās pensijas kapitālu:

  • pievieno norādītās personas fondētās pensijas kapitālam pēc mirušā pensiju 2. līmeņa dalībnieka miršanas fakta reģistrēšanas dienas VSAA;
  • izmaksā mantiniekiem Civillikuma noteiktajā kārtībā pēc mantojuma apliecības un iesnieguma saņemšanas VSAA. Mantinieki var izlemt, vai saņemt šo kapitālu naudā, pārskaitot to uz norādīto kontu, vai arī pievienot savam 2. līmeņa pensiju kapitālam.

Tiesības saņemt mirušā pensiju 2. līmeņa dalībnieka pensijas kapitālu ir:  

  1. personai, kuras pensiju 2. līmeņa kapitālam mirušais ir norādījis pievienot savu pensijas 2. līmeņa kapitālu. Šai personai mirušā pensiju 2. līmeņa dalībnieka miršanas fakta reģistrēšanas dienā ir jābūt pensiju 2. līmeņa dalībniekam;
  2. personai, kura Civillikumā noteiktajā kārtībā ir ieguvusi mantošanas tiesības. Šīs tiesības nosaka zvērināts notārs. Par mantojamo mirušā  pensiju 2. līmeņa kapitālu var uzzināt pie zvērināta notāra, uzsākot kārtot mantojuma lietu. Zvērināts notārs pieprasīs VSAA informāciju par mirušās personas mantojamā pensiju 2. īmeņa kapitāla apmēru un parādsaistībām, kas netiks iekļautas mantojuma masā.

Ja pensiju 2. līmeņa kapitāls nāves dienā nesasniedz 35% (47,95 eiro) no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra, kas noteikts saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu un uz tā pamata izdotajiem normatīvajiem aktiem, tad pensiju 2. līmeņa kapitāls tiek ieskaitīts valsts pensiju speciālajā budžetā.

Mantojamo pensiju 2. līmeņa kapitāla daļu mantinieki var pieprasīt 10 gadu laikā no mirušā nāves dienas.

Lai noskaidrotu, vai jums ir tiesības uz mirušā tēva pensiju 2. līmeņa uzkrājumu, ja tāds ir izveidojies, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas