E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31530
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ko manto laulātais

J
jautā:
15. janvārī, 2024
liene

Labdien! Stājoties laulībā, tika noslēgts laulības līgums par visas mantas šķirtību. Civillikumā teikts, ka pārdzīvojušais laulātais manto no mirušā neatkarīgi no tā, kāds mantisko attiecību veids pastāvējis starp laulātajiem laulības laikā. Kā saprast šo likuma tekstu? Vīrs pēc manis būs mans mantinieks un otrādi? Kopīgu bērnu nav.

A
atbild:
23. janvārī, 2024

Civillikuma 114. panta pirmā daļa noteic, ka savas mantiskās tiesības laulātie var nodibināt, pārgrozīt un izbeigt ar laulības līgumiem kā pirms došanās laulībā, tā arī laulības laikā. Tātad laulības līgums nodibina laulāto mantiskās attiecības.

Jautājumā ir atsauce uz Civillikuma 392. pantu, kas regulē mantojuma jautājumus: “Pārdzīvojušais laulātais manto no mirušā neatkarīgi no tam, kāds mantisko attiecību veids pastāvējis starp laulātiem laulības laikā.”

No jautājuma izriet, ka kopīgu bērnu laulātajiem nav. Taču nav saprotams, vai laulātajiem ir bērni no citām attiecībām. Ja bērnu nav, tad viena laulātā miršanas gadījumā viņa īpašumu, tiesības un saistības manto otrs laulātais. Ja tomēr kādam no laulātajiem (vai abiem) ir bērni no citām attiecībām, tad viena laulātā miršanas gadījumā viņa īpašumu, tiesības un saistības manto gan pārdzīvojušais laulātais, gan bērni. Civillikuma 393. pants noteic, ka laulātais saņem bērna daļu, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir mazāks par četriem, bet, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir četri vai vairāk, – ceturto daļu. Piemēram, ja mirušajam laulātajam ir viens bērns, tad mantojumu saņem bērns un pārdzīvojušais laulātais vienādā daļās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas