E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32331
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Kā pieteikties kooperatīvās sabiedrības valdes locekļa amatam

J
jautā:
09. aprīlī, 2024
Kristīne

Labdien! Garāžu īpašnieku kooperatīvajai sabiedrībai nepieciešams pārvēlēt visu valdi. Pašreizējos statūtos nav noteikta kārtība, kā notiek valdes locekļu, valdes priekšsēdētāja un revidenta amatu kandidātu pieteikšanās. Arī vecā valde uzaicinājumā nenorāda minēto kārtību, uzaicinājums uz kopsapulci skan šādi: “Informējam, ka xx notiks kopsapulce. Darba kārtībā: valdes locekļu ievēlēšana, sabiedrības gada pārskata apstiprināšana u. c., valde.” Kā šādā gadījumā biedri var pieteikties uz kādu amatu? Vai pieteikums var notikt mutiski, biedru kopsapulces laikā iepazīstinot ar sevi un paužot savu vēlēšanos kļūt, piemēram, par valdes locekli? 

A
atbild:
17. aprīlī, 2024

Kooperatīvo sabiedrību likums nenosaka kārtību, kādā kandidāti var pieteikties kooperatīvās sabiedrības valdes locekļa amatam. Kooperatīvo sabiedrību likuma 31. panta pirmā daļa noteic, ka biedru kopsapulces kompetencē ietilpst t. sk. valdes locekļu ievēlēšana un atsaukšana (izņemot gadījumu, kad sabiedrības statūtos ir paredzēts, ka šie lēmumi ir padomes kompetencē). Tātad biedrs var izvirzīt savu kandidatūru arī uz vietas mutiski kopsapulces laikā 

Taču labā prakse ir jau pirms biedru sapulces sniegt biedriem informāciju par kandidātiem (tajā skaitā arī CV). Šeit būtu jāatsaucas uz Kooperatīvo sabiedrību likuma 22. panta pirmo daļu, kurā noteikts, ka biedriem ir tiesības iepazīties ar dokumentiem vai informāciju un sabiedrībai likumā noteiktajā termiņā jānodrošina visiem biedriem iespējas iepazīties ar tiem sabiedrības juridiskajā adresē. Biedriem ir tiesības saņemt dokumentu kopijas vai izrakstus. Ja jūs vēlaties pieteikties valdes locekļa amatam savlaicīgi, pirms sapulces, bet statūtos nav noteikts, kā to izdarīt, tad jūs varat sazināties ar pašreizējo valdi un pieprasīt sniegt šo informāciju, atsaucoties uz Kooperatīvo sabiedrību likuma 21. pantu: “Biedram ir tiesības saņemt no sabiedrības informāciju jebkurā ar tās darbību saistītā jautājumā, ja tai nav noteikts komercnoslēpuma statuss.” 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas