E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32480
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atteikšanās no bērna, lai viņu adoptētu cita persona

J
jautā:
21. aprīlī, 2024
Ritvars

Labdien! Es ar meiteni vairs neesmu kopā, bet mums ir kopīgs bērns. Meitenei uzradās vīrietis, viņa grib mainīt uzvārdu. Mēs izlēmām, ka es varu atteikties no bērna, bet viņa no uzturlīdzekļiem, kas man jāmaksā. Kur un kādā veidā to var izdarīt? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
25. aprīlī, 2024

Abu vecāku pienākums ir rūpēties un uzturēt savu bērnu. Bērnam ir tiesības uzturēt kontaktus ar abiem vecākiem. 

Ja par bērnu turpina rūpēties māte, atbilstoši Civillikuma 198. pantā noteiktajam kā adoptētājs var būt bērna mātes laulātais. Tikai ar adopciju izbeidzas radniecības attiecības ar bērna bioloģiskajiem vecākiem un viņu radiniekiem, kā arī personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi pret viņiem. 

Piekrišanu adopcijai tās dalībnieki bāriņtiesai izsaka personīgi vai arī iesniedz notariālā akta formā, vai ar bāriņtiesā apliecinātu piekrišanu.  

Ja persona vēlas adoptēt otra laulātā bērnu, atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 667 “Adopcijas kārtība” 17. un 18. pantā noteiktajam pieteikumam pievieno adoptējamā bērna dzimšanas apliecības kopiju (klātienē, uzrādot oriģinālu), kā arī iesniegumu par bērna vecāku piekrišanu adopcijai. Minēto MK noteikumu beigās ir pievienotas adopcijas procesam nepieciešamo iesniegumu veidlapas. 

Atbilstoši Civillikuma 169. un 177. pantā noteiktajam adopcija uzskatāma par notikušu, tiklīdz tiesa to apstiprina. 

No jautājuma konteksta nav skaidrs bērna mātes jaunā drauga statuss, kurš vēlas rūpēties par bērnu (viņu adoptēt), proti, vai pāris ir reģistrējis savas attiecības (salaulājies). 

Jānorāda, ka līdz adopcijas apstiprināšanai jums kā bērna tēvam jāmaksā bērnam uzturlīdzekļi. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas