E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30832
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vai, darbnespējas laikā saņemot slimības pabalstu, drīkst saņemt autoratlīdzību

J
jautā:
01. novembrī, 2023
Kate

Vai darbnespējas laikā drīkst saņemt autoratlīdzību? Labdien! Esmu darba ņēmējs, kuram vienlaikus ir arī autoratlīdzības līgums (neesmu reģistrēts kā autoratlīdzības saņēmējs, autoratlīdzība ir zem minimālās algas mēnesī). Sakarā ar veselības sarežģījumiem esmu spiests ņemt darbnespējas lapu B. Vai, atrodoties uz darbnespējas lapas B, varu turpināt saņemt autoratlīdzību, vienlaikus par konkrēto periodu saņemot slimības pabalstu?

A
atbild:
06. novembrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Marika Zelčāne, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Sociālās apdrošināšanas sistēmas mērķis ir kompensēt apdrošinātajai personai zaudētos ienākumus sociālā riska iestāšanās gadījumā. Ja cilvēkam iestājusies pārejoša darbnespēja, tiek piešķirts slimības pabalsts, kas daļēji kompensē tos ienākumus, kurus cilvēks slimības dēļ nevar gūt strādājot vai no pašnodarbinātības.

Attiecībā uz situācijām, kad persona vienlaikus saņem piešķirto sociālās apdrošināšanas pakalpojumu (jūsu gadījumā – slimības pabalstu) un autoratlīdzību, jāmin, ka ir svarīgi, kurā nodokļu maksāšanas režīmā tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Ja esat Valsts ieņēmumu dienestā reģistrējis saimniecisko darbību un pats veicat nodokļu nomaksu kā pašnodarbinātais vispārējā režīmā, tad no ienākumiem, kas nesasniedz valstī noteikto minimālo darba algu, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas veicat tikai 10% apmērā, proti, tikai pensijas apdrošināšanai. Tādā gadījumā jums būs tiesības saņemt slimības pabalstu un vienlaikus autoratlīdzību.

Savukārt, ja neesat reģistrējis saimniecisko darbību un ja visus nodokļus par jums veic autoratlīdzības izmaksātājs, tādā gadījumā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas tiek veiktas pilnā apmērā (31,07%) un tiesību saņemt pabalstu nebūs. Šādā gadījumā nav svarīgs autoratlīdzības apmērs. Pabalstu nevar saņemt arī tad, ja, piemēram, autoratlīdzības apmērs ir 50 eiro. Ja pabalsts jau būs izmaksāts un vēlāk tiks konstatēts autoratlīdzības izmaksas fakts tajā pašā mēnesī, par kuru tika izmaksāts pabalsts, saņemtais pabalsts būs jāatmaksā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas