E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31871
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Slimības pabalsts pašnodarbinātajam

J
jautā:
19. februārī, 2024
Mārtiņš

Vai pastāv ierobežojumi, kādas izmaksas pašnodarbinātais drīkst uzskaitīt darbnespējas lapas B laikā?

A
atbild:
22. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Izdevumos var iekļaut tikai tos izdevumus, kas saistīti ar saimniecisko darbību.

Slimības pabalsta mērķis ir sociāli apdrošinātajai personai kompensēt zaudētos darba ienākumus pārejošas darbnespējas periodā. Līdz ar to slimības pabalstu piešķir un izmaksā, ja pašnodarbinātais zaudē ienākumus darbnespējas dēļ. Tas nozīmē, ka vienlaikus nevar saņemt slimības pabalstu un ienākumus no saimnieciskās darbības.

Tomēr, ja slimības pabalsta saņemšanas laikā personas ienākumi no saimnieciskās darbības ir mazāki par valstī noteikto minimālo darba algu (2024. gadā – 700 eiro) un ja pašnodarbinātais maksā tikai 10% pensiju apdrošināšanai, slimības pabalsta saņemšana netiks ierobežota.

Piemēram, ja slimošanas laikā pašnodarbinātā ienākumi no saimnieciskās darbības būs 200 eiro, tie būs mazāki par valstī noteikto minimālo darba algu, un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) tiks maksātas 10% apmērā tikai pensiju apdrošināšanai, tādējādi slimības pabalsta saņemšana netiks ierobežota.

Informācija par slimības pabalstu ir pieejama VSAA mājaslapā. Jautājumus par pabalsta noteikumiem individuālā situācijā, kā arī darbnespējas lapas B apmaksu varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru +371 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas