E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13554
Lasīšanai: 4 minūtes
10
10

Pašnodarbinātā vidējās iemaksu algas periods maternitātes un vecāku pabalstam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2018
Diāna

Labdien! Esmu pašnodarbināta persona, autoratlīdzības ņēmēja un šobrīd grūtniece. Katru mēnesi veicu sociālās iemaksas no brīvi izvēlētas ienākumu summas. Vēlos noskaidrot, par kuru 12 mēnešu periodu tiks aprēķināta maternitātes un vecāku pabalsta summa. Ņemt slimības lapu jeb doties dekrētā plānoju 27. aprīlī (maijā saņemšu vēl pēdējo algu par nostrādāto aprīli), bet bērniņš piedzims jūnija vidū. Vai maternitātes pabalsts un vecāku pabalsts tikts aprēķināts 12 mēnešu periodā, manā gadījumā – no 2017. gada janvāra līdz decembrim? Ja vecāku pabalstu pieprasīšu nākamajā mēnesī pēc bērna piedzimšanas, piemēram, jūlijā, vai vecāku pabalsta aprēķināšanas 12 mēnešu periods mainīsies, vai arī tiks ņemts vērā bērna dzimšanas mēnesis?

A
atbild:
25. janvārī, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Ja pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas vispārējā kārtībā no summas, kas nav mazāka par minimālo mēneša darba algu (2017. gadā obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs mēnesim bija 380 eiro, bet obligāto iemaksu likme vispārējā gadījumā – 31,13%, savukārt 2018. gadā – 430 eiro un 32,15%), tad viņš tiek apdrošināts sekojošiem sociālās apdrošināšanas veidiem: pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai, kā arī vecāku apdrošināšanai. No 2018. gada 1. janvāra – arī veselības apdrošināšanai.

Pašnodarbinātajam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. To nosaka likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 32. pants. Pārējie vidējās algas aprēķināšanas nosacījumi ir noteikti minētā likuma 31. pantā, kā arī uz šī likuma pamata izdotajos 28.07.1998. MK noteikumos Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”.

Ja grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums ir noteikts 27. aprīlis, proti, tas būs 2018. gada 2. ceturksnī, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2017. gada janvāra līdz decembrim. Tieši tā, kā Jūs to jau esat pareizi sapratusi.

Katram apdrošināšanas pabalstam vidējo algu aprēķina atsevišķi. Tas nozīmē, ka vecāku pabalstam vidējā alga tiks aprēķināta atsevišķi. Apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir datums, no kura tiek piešķirts vecāku pabalsts. Ja vecāku pabalstu pieprasīsiet piešķirt no izvēlēta datuma 2018. gada jūlijā (2018. gada 3. ceturksnī), tad vidējā alga vecāku pabalsta apmēra noteikšanai tiks aprēķināta par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2017. gada aprīļa  līdz 2018. gada martam.

Tā kā sociālās apdrošināšanas pabalsti tiek piešķirti, ņemot vērā katras personas individuālos obligātās sociālās apdrošināšanas maksājumu datus, tad detalizētāku atbildi par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu varat iegūt ikvienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centriem klātienē vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus vai personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas