E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11094
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Tiesības uz pabalstu, ja saslimst darba uzteikuma un darba attiecību laikā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2017
Renars

Labdien! Jautājums, vai cilvēkam, kas saslimis pēc darba uzteikuma saņemšanas saistībā ar iestādes struktūrvienības likvidēšanu, ir iespējams saņemt slimības pabalstu gadījumā, ja tas notiek vēl esot darba tiesiskajās attiecībās, un kas jādara?

A
atbild:
16. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar Darba likumu darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu darbinieka pārejošas darbnespējas laikā. Šis ierobežojums neattiecas uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktā noteikto gadījumu, tas ir, ja tiek likvidēts darba devējs — juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Ja darbinieks uzteikuma laikā saslimst, tad viņa pienākums ir darīt darba devējam zināmu, vai viņš lūdz slimības laiku iekļaut uzteikuma termiņā vai ne.

Par pirmajām 10 slimības dienām darba devējs maksā slimības naudu – apmaksā darbnespējas A lapu likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteiktajā kārtībā (pirmo dienu neapmaksā, par 2. un 3. darba nespējas dienu – maksā ne mazāk kā 75%, no 4. līdz 10. dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas). Darba devējs slimības naudu izmaksā par tām dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Ja darbinieks pieprasījis slimības laiku neiekļaut uzteikuma termiņā, tad uzteikuma termiņš attiecīgi pagarinās.

Ja darbnespēja ir ilgāka par 10 dienām, no 11. slimības dienas (izsniegta darbnespējas lapa B) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķir slimības pabalstu – 80% apmērā no vidējās iemaksu algas.

Slimības pabalsta izmaksas nosacījumus skaidro VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure:

Ja pirmā darba nespējas diena ir esot darba attiecībās, tad slimības pabalstu izmaksās par visu darbnespējas lapas B periodu, sākot no darbnespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanai. Piemēram, ja cilvēks saslimst 16.01.2017. (darbnespējas lapa A), atbrīvojas no darba 18.01.2017. (pēdējā darba diena), tad VSAA pabalstu piešķirs un izmaksās no 26.01.2017.

Savukārt, ja pirmā saslimšanas diena (darbnespējas lapa A) ir pēc atbrīvošanas no darba, tiesību uz slimības pabalstu nav. Šāda norma ir spēkā no 2017. gada 1. janvāra.

VSAA speciāliste norāda, ka tāda kārtība ir spēkā 2017. gadā, bet no 2018. gada 1. janvāra šādā gadījumā slimības pabalstu izmaksās šādā kārtībā: Ja cilvēks saslims esot darba attiecībās un darbnespēja turpināsies pēc darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusa zaudēšanas, slimības pabalstu par nepārtrauktu darbnespēju turpinās izmaksāt 30 kalendārās dienas pēc darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusa zaudēšanas. Šis nosacījums neattieksies uz slimības pabalsta piešķiršanu sakarā ar slima bērna kopšanu, t.i., slimības pabalsts slima bērna kopšanai tiek piešķirts līdz dienai, kad pabalsta saņēmējs zaudē darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu.

Kas attiecas uz pašreizējo Jūsu situāciju un normatīvajos aktos paredzēto, ja ir neskaidri jautājumi darba tiesisko attiecību jomā, ieteicams sazināties ar Valsts darba inspekciju pa konsultatīvajiem tālruņiem 67186522, 67186523 vai ierodoties uz klātienes konsultāciju. Informācija VDI mājaslapā.

Ja ir neskaidrības par slimības pabalsta (B lapas) piešķiršanas noteikumiem, varat lūgt konsultāciju VSAA nodaļā klātienē vai arī sazināties ar VSAA elektroniski, rakstot uz e-pasta adresi: konsultācijas@vsaa.lv.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas