NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. janvārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Darba tiesības
9
9

Palīdzi pilnveidot regulējumu par valdes locekļa tiesībām doties ar bērna aprūpi saistītā atvaļinājumā

“Tavs viedoklis ir svarīgs!” – ar šādu aicinājumu Tieslietu ministrija mudina Latvijas iedzīvotājus paust savas domas par likumprojektu “Grozījumi Komerclikumā”, ar ko iecerēts ieviest kārtību, kādā valdes locekļi izmanto tiesības doties atvaļinājumos, kas saistīti ar bērna aprūpi. Izteikt viedokli un priekšlikumus par plānotajām regulējuma izmaiņām ikviens var, līdz 2. februārim aizpildot tiešsaistes anketu Tieslietu ministrijas tīmekļvietnē vai iesaistoties publiskajā apspriešanā tiesību aktu projektu portālā.

Likumprojekts “Grozījumi Komerclikumā” piedāvā papildināt likumu ar jaunu 224.1 pantu “Valdes locekļu tiesības uz speciālajiem atvaļinājumiem”.

Tajā plānots noteikt valdes locekļa tiesības izmantot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, atvaļinājumu bērna tēvam, adoptētājam un citai personai, bērna kopšanas atvaļinājumu, kā arī atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, ja jāaprūpē adoptējamais bērns, audžubērns vai aizbilstamais.

Piešķirot kādu no iepriekšminētajiem atvaļinājumiem, kas saistīti ar bērna aprūpi, valdes loceklim būtu piemērojams Darba likuma regulējums – 153. panta (“Atvaļinājums bez darba samaksas saglabāšanas”), 154. panta (“Grūtniecības un dzemdību atvaļinājums”), 155. panta (“Atvaļinājums bērna tēvam, adoptētājiem vai citai personai”) un 156. panta (“Bērna kopšanas atvaļinājums”) noteikumi, ciktāl Komerclikumā nav noteikts citādi.

Plānotās izmaiņas Komerclikumā noteiktu kārtību, kādā piešķirams atvaļinājums, kas saistīts ar bērna aprūpi, kā arī valdes locekļa aizvietošanu tā laikā.

Likumprojekta pašreizējā redakcija paredz, ka valdes loceklis iesniedz sabiedrībai (vai, ja sabiedrībai ir tikai viens valdes loceklis, – dalībniekiem) paziņojumu par atvaļinājuma izmantošanu. Paziņojumā jānorāda atvaļinājuma veids, ilgums un paredzamais atvaļinājuma sākuma un beigu datums. Paziņojumam jāpievieno dokumenti, kas apliecina tiesības uz konkrētā atvaļinājuma izmantošanu.

Likumā tiks noteikts, ka valdes loceklis, kas izmantojis savas tiesības uz atvaļinājumu, saglabās tiesības, kuras viņam bija pirms atvaļinājuma izmantošanas. Valdes loceklim būtu tādas pašas tiesības uz atlīdzības palielināšanu un citiem uzlabojumiem, kādas viņam pienāktos, ja viņš nebūtu devies atvaļinājumā.

Valdes locekļa aizvietošana

Likumprojektā plānots noteikt, ka tad, ja paredzamais atvaļinājums, kas saistīts ar bērna kopšanu, ir ilgāks par mēnesi, valdes locekli atsauc no amata un saglabā viņam darba ņēmēja statusu likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē.

Šajā laikā dalībnieku sapulcei ir tiesības ievēlēt citu valdes locekli uz atsauktā valdes locekļa atvaļinājuma laiku. Savukārt pēc atvaļinājuma beigām, pamatojoties uz atsauktā valdes locekļa paziņojumu, viņš atkārtoti jāievēlē valdes locekļa amatā. Paziņojums būtu jāiesniedz ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms atvaļinājuma beigām, ja uzņēmuma statūtos nav noteikts citādi.

Likumprojektā arī paredzēta iespējamā rīcība, ja, atgriežoties no atvaļinājuma, kas saistīts ar bērna aprūpi, persona netiek atkārtoti ievēlēta valdes locekļa amatā. Tādā gadījumā šis valdes loceklis var celt tiesā prasību par atjaunošanu amatā. Prasība ceļama viena mēneša laikā no dienas, kad valdes loceklim būtu jāatgriežas amatā.

Kāpēc vajag pilnveidot regulējumu

Tieslietu ministrija skaidro, ka valdes locekļa amats ir saistīts ar lielākas atbildības uzņemšanos par uzņēmumā notiekošo, tāpēc Darba likumā noteikto atvaļinājumu piemērošana līdz šim nebija iespējama, savukārt Komerclikumā netika paredzēts risinājums, kā valdes locekli atbrīvot no uzņēmuma vadības un pārstāvības pienākumu pildīšanas viņa prombūtnes laikā.

“Komerclikumā nav paredzēta kārtība, kādā valdes loceklis varētu izmantot tiesības doties atvaļinājumā situācijās, kad viņam plānots ģimenes pieaugums vai jāaprūpē jaundzimušais, adoptējamais bērns, audžubērns vai aizbilstamais. Praksē risinājumi atvaļinājumu izmantošanai ir atšķirīgi, piemēram, iespēju robežās turpinot valdes locekļa pienākumu pildīšanu, vienojoties ar sabiedrību par valdes locekļa amata atstāšanu u. c.,” secināts likumprojekta anotācijā.

Ir pienācis laiks modernizēt Komerclikumu, un grozījumu projekts sagatavots saskaņā ar valdības rīcības plānu Deklarācijas par Evikas Siliņas vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanai.

“Jaunais regulējums sniegs valdes locekļiem pilnīgāku sociālo, ekonomisko un juridisko aizsardzību gadījumos, kad viņiem jāiesaistās bērna aprūpē, kas nav savienojama ar pilnvērtīgu valdes locekļa amata pienākumu pildīšanu,” iecerējusi Tieslietu ministrija.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI