DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Aicinām iepazīt koku lomu oglekļa mazietilpīgā attīstībā (OMA)

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) kopā ar AS “Latvijas Valsts meži” un Dabas aizsardzības pārvaldi 2017. gada 29.septembrī aicina uz izglītojošu ekspedīciju un OMAs* meža stādīšanu Tomē.

OMA jeb oglekļa mazietilpīga attīstība ir viens no lielākajiem izaicinājumiem un arī vislabākā iespēja ilgtspējīgai attīstībai un klimata pārmaiņu ierobežošanai.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību OMA aktualitātei, 29.septembrī kopā ar vairāk kā 100 skolēniem no Latvijas ekoskolām plānots iestādīt ap 500 koku. Augot koki piesaista oglekļa dioksīdu (CO2), tādējādi ierobežojot klimata pārmaiņas.** 

OMAs meža stādīšana sadarbībā ar Ekoskolu programmu ir 2017. gada 30.-31. oktobrī VARAM rīkotās konferences "Baltijas ceļš uz oglekļa mazietilpīgu un klimatnoturīgu attīstību" ieskaņas pasākums.

"Iecerēts, ka "OMAs meža" iestādīšana ne vien pievērsīs sabiedrības uzmanību OMA aktualitātei, bet arī kļūs par simbolisku dāvanu Latvijai un konferences dalībniekiem. Iestādītie koki kompensēs konferences organizēšanas - siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņa, dalībnieku ceļa uz/no konferences u.c. radīto slodzi uz vidi, tādējādi iemiesojot konferences vadmotīvu – OMA jeb oglekļa mazietilpīga attīstība," stāsta VARAM Klimata pārmaiņu departamenta direktore Ilze Prūse.

Pasākuma izglītojoši informatīvo daļu veidos AS "Latvijas Valsts meži" vadītās darbnīcas. Savukārt "OMAs gudrību darbnīcās", kas tiek organizētas sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, mācīs atpazīt kokus, stāstīs par koku bioloģisko vērtību un to, kā koki ietekmē klimata pārmaiņu procesus.

Mediju pārstāvji laipni aicināti! Autobuss uz notikuma vietu izbrauc piektdien, 29.septembrī plkst. 9:00 no Strēlnieku laukuma Rīgā.

Lūgums iepriekš pieteikties, rakstot e-pastu: Aiga.Aizpuriete@varam.gov.lv vai zvanot par tālr. 29490982.

* Oglekļa mazietilpīga attīstība nozīmē nacionālās ekonomikas izaugsmi un attīstību, nepalielinot SEG emisijas. OMA ir cieši saistīta ar zaļajām tehnoloģijām un darba vietām, resursu patēriņa efektivitātes uzlabošanu.

**  Koki ir oglekļa dioksīda (CO2) piesaistītāji. Fotosintēzes procesā tie no atmosfēras piesaista CO2 un atbrīvo skābekli. Viena iestādīta priede 50 gadu laikā vidēji piesaista 191 tonnu CO2.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI