DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valdība apstiprina Varakļānu un Madonas novadu apvienošanu

Šodien, 23. aprīlī, Ministru kabinetā apstiprināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotie grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Varakļānu novadu apvienot ar Madonas novadu. Grozījumi vēl jāpieņem Saeimā.

“Personīgi tiekoties ar Varakļānu un Murmastienes iedzīvotājiem, guvu apstiprinājumu tam, ka iedzīvotāji vēlas, lai Varakļānu novads tiktu apvienots ar Madonas novadu. To apstiprina arī veiktās publiskās apspriešanas rezultāti. Tāpēc mēs sagatavojām šādu likumprojektu izskatīšanai valdībā un pēc tam iesniegšanai Saeimā. Svarīgas ir ne tikai administratīvās robežas, bet arī savstarpējā sadarbība ar iedzīvotājiem, nevalstiskajām organizācijām, kaimiņu pašvaldībām,” pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu Varakļānu novada pašvaldībai konsultatīvos nolūkos līdz 2021. gada 1. oktobrim bija jāorganizē publiskā apspriešana par Varakļānu novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanai. Organizētās aptaujas  rezultāti parādīja, ka gadījumā, ja administratīvi teritoriālās reformas gaitā tiks lemts par Varakļānu novada apvienošanu, iedzīvotāju absolūtais vairākums vēlētos, lai tas būtu Madonas novads – 858 viedokļi (95,3%), 35 viedokļi (3,9%) – Rēzeknes novads, bet 0,8% – viedokli nesniedza.

Varakļānu novads ir vienīgā pašvaldība, kuras apvienošana ar kādu no kaimiņu novadiem bija palicis neatrisināts jautājums. Kaut gan atbildīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, izvērtējot administratīvi teritoriālās reformas mērķus, plānoja Varakļānu novadu apvienot ar Madonas novadu un šādu vēlmi vairākās aptaujās pauda arī novada iedzīvotāji, Saeima lēma to apvienot ar Rēzeknes novadu. Satversmes tiesa atzina, ka Saeimas lēmums neatbilst valsts pamatlikumam, tādēļ Ministru kabinets, izvērtējot administratīvi teritoriālās reformas mērķus, sagatavojis Saeimai priekšlikumu par Varakļānu novada administratīvo teritoriju.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā šī gada 30. jūnijā, lai regulētu Varakļānu novada pašvaldības un Madonas novada pašvaldības darba turpināšanu līdz 2025. gada pašvaldību vēlēšanām, kā arī noteiktu 2025. gada pašvaldību vēlēšanu norises un izsludināšanas kārtību attiecībā uz Varakļānu novada un Madonas novada administratīvajām teritorijām.

Īstenotās administratīvi teritoriālās reformas pamatmērķis ir virzīt pozitīvas pārmaiņas, līdzsvarojot reģionālo attīstību, kvalitatīvu pašvaldības pakalpojumu pieejamību neatkarīgi no dzīvesvietas un mazinot nevienlīdzības plaisu pašvaldību vidū. Novadu apvienošana var kalpot par platformu citu pozitīvu pārmaiņu ieviešanai, lai pilnveidotu tādas nozīmīgas jomas kā, piemēram, izglītības sistēmu, sociālo aizsardzību, veselības aprūpi vai ceļu infrastruktūras labiekārtošanu.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI