SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
09. martā, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
8
8

Noziedzības līmenis sarūk, bet pieaug krāpniecība digitālajā vidē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noziedzīgu nodarījumu skaits Latvijā gadu no gada samazinās, dzīvojam drošākā valstī, nekā tas bija pirms 15 gadiem, uzskata Valsts policija. To ietekmējusi gan Covid-19 situācija un normatīvo regulējumu sakārtošana, kā rezultātā policijai ir vieglāk strādāt, gan daudzu organizēto noziedzīgo grupu, arī starptautisko, darbības apturēšana. Svarīgi, lai, neskatoties uz ģeopolitiskajām izmaiņām reģionā, šāda tendence turpinātos.

Covid-19 ir atstājis ietekmi uz policijas darbu un noziedzību Latvijā. Salīdzinot ar 2020. gadu, par 15,3% jeb par 5 947 gadījumiem ir samazinājies noziedzīgo nodarījumu skaits.

Covid-19 laikā būtiski ir pieaugusi krāpšana, īpaši interneta vietnēs un sakaru līdzekļos, palielinājušies kibernoziegumu riski. Ekonomiskās krīzes ietekmē ir pieaugusi nelegālā preču aprite, īpaši akcīzes preču jomā (alkohols, cigaretes).

Ārkārtējās situācijas un izņēmuma stāvokļa laikā ir palielinājusies noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšana, izvairīšanās no aizturēšanas, naida runa un agresija internetā.

Savukārt Covid-19 dēļ ir samazinājusies viltotas naudas aprite, kā arī ceļojošo organizēto noziedzīgo grupu veikto noziedzīgo nodarījumu skaits, uzsvēra Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē prezentējot policijas padarīto 2021. gadā.

Pandēmijas izplatība nav ietekmējusi noziedzību narkotisko/psihototropo vielu aprites jomā, turpinās gan Latvijas, gan trešo valstu pilsoņu vervēšana eskpluatācijai iekšzemē, kā arī Latvijas pilsoņu vervēšana paverdzināšanas darbam ārzemēs un koordinēta sieviešu no trešajām valstīm ierašanās Latvijā prostitūcijai.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI