SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
Linda Ņikona
LV portāls
19. martā, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
8
8

Noziedzības līmenis valstī nedaudz pieaudzis. Kādi tam iemesli?

Valsts policija mājaslapā ik gadu publisko pārskatu par padarīto iepriekšējā periodā. Kā skaidro policija, dzīvojam drošā valstī, savukārt reģistrēto noziegumu pieaugums pēdējos divos gados saistīts ar vairākiem grozījumiem tiesību aktos. Šajā publikācijā sniegts ieskats cēloņos, ar ko saistīts noziedzīgo nodarījumu palielinājums, bet tās turpinājumā plašāk aplūkosim, kā likumdošanas izmaiņas un ģeopolitiskā situācija atspoguļojas noziedzības tendencēs Latvijā 2023. gadā. 

Reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaits pērn ir palielinājies. Atbilstoši Valsts policijas (VP) statistikas datiem uz 10 000 iedzīvotāju: 

  • 2021. gadā tika reģistrēti 173,4 noziedzīgi nodarījumi; 
  • 2022. gadā – 180,3 noziedzīgi nodarījumi; 
  • 2023. gadā – 190,8 noziedzīgi nodarījumi. 

Kādi Valsts policijā reģistrētie noziegumi veido to kopējo pieaugumu 

Valsts policija informē, ka reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaita pieaugumu veido noziegumi pret īpašumu (zādzības un krāpšanas), vardarbība (vajāšana, draudi izdarīt slepkavību vai nodarīt smagus miesas bojājumus, nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšana) un pārkāpumi ceļu satiksmē (transportlīdzekļa vadīšana vai mācīšana to vadīt, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, vai transportlīdzekļa vadīšana vai mācīšana to vadīt, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē). 

“Reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaita pieaugums saistīts ar normatīvo aktu grozījumiem gan ceļu satiksmes jomā, gan regulējumā par vardarbību. Piemēram, 2022. gada 25. novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, ar kuriem tika noteikta kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles. Attiecīgi iepriekšējā gadā noziedzīgo nodarījumu skaitam tika pievienoti vairāk nekā 1000 gadījumu,” skaidro Valsts policija. 

Plašāk par tēmu LV portālā >> 

Kas veido valstī reģistrēto noziegumu palielinājumu 

Bez Valsts policijas reģistrētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem kopējo valstī reģistrēto noziedzīgo nodarījumu pieaugumu lielākoties veido Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (VID NMPP) un Valsts robežsardzes (VRS) reģistrētie noziedzīgie nodarījumi. 

Saskaņā ar Valsts policijas sniegto informāciju VID NMPP palielinājies noziedzīgu nodarījumu skaits par starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteikto sankciju pārkāpšanu (2023. gadā reģistrēti 155 noziedzīgi nodarījumi, 2022. gadā – 89), turpretī VRS pieaudzis tādu reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaits kā: 

  • personas identitātes slēpšana (Krimināllikuma (KL) 281. panta pirmā daļa), 2023. gadā reģistrēti 45 noziedzīgi nodarījumi, 2022. gadā – 11; 
  • valsts robežas nelikumīga šķērsošana (KL 284. pants), 2023. gadā reģistrēts 131 noziedzīgs nodarījums, 2022. gadā – 63; 
  • personas nelikumīga pārvietošana pāri valsts robežai (KL 285. pants), 2023. gadā reģistrēti 74 noziedzīgi nodarījumi, 2022. gadā – astoņi; 
  • nodrošināšana ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā (KL 285.1 pants), 2023. gadā reģistrēti 83 noziedzīgi nodarījumi, 2022. gadā – 15. 

Kā norāda Valsts policija, tāpat kā iepriekšējos gados arī 2023. gadā viltotu dokumentu izmantošana un personas identitātes slēpšana galvenokārt tika konstatēta robežpārbaudēs robežšķērsošanas vietās un uz sauszemes autoceļiem imigrācijas kontroles laikā: “Šo noziedzīgo nodarījumu izdarīšana izpaužas kā attiecīgo tiesību (piemēram, šķērsot valsts robežu, vadīt transportlīdzekli) apliecinoša dokumenta uzrādīšana VRS amatpersonai.” 

Valsts policija akcentē, ka “valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas skaita palielināšanās iemesls ir tas, ka Baltkrievijas un Krievijas īstenotās migrantu instrumentalizācijas rezultātā Baltkrievijā aizvadītajā gadā turpināja atrasties ievērojams skaits migrantu, kuri vēlējās nokļūt Rietumeiropā”. 

“Savukārt personas nelikumīgas pārvietošanas pāri valsts robežai un nodrošināšanas ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā skaita pieaugums ir tiešā veidā saistīts ar migrantu daudzskaitlīgo atrašanos Baltkrievijā un viņu veiktās valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas skaita palielināšanos. Tas radīja labvēlīgus apstākļus noziedzīgo nodarījumu veicējiem, kuri, cerot uz vieglu un ātru peļņu, iesaistījās Latvijā nelikumīgi nokļuvušo imigrantu pārvietošanā uz citām Eiropas Savienības valstīm, jo pastāvēja ļoti augsts pieprasījums pēc pārvietošanas (pārvešanas ar transportlīdzekli) pakalpojuma,” vēsta Valsts policija. 

Dzīvojam drošā valstī 

Valsts policijas ieskatā kopējā tendence attiecībā uz noziedzīgo nodarījumu skaitu vērtējama kā pozitīva, ņemot vērā, ka pēdējo divu gadu laikā ir veikti grozījumi tiesību aktos, t. sk. pieņemtas starptautiskās sankcijas, kā arī globālie notikumi ir ietekmējuši atsevišķas noziedzīgu nodarījumu grupas reģionā. 

Vienlaikus Valsts policija uzsver, ka tiek paaugstināta iekšējā drošība, proti: 

  • robežu stiprināšana ar Krieviju un Baltkrieviju; 
  • noturība pret kiberuzbrukumiem; 
  • iekšlietu dienestu infrastruktūras un amatpersonu spēju stiprināšana gādāt par iedzīvotāju drošību ikdienā. 

“Ik pa laikam saņemam ziņas par kādu skaļāku notikumu vai provokāciju, ar kuru tiek testēta sabiedrības psiholoģiskā aizsardzība, tomēr kopumā varam apgalvot, ka dzīvojam drošā valstī,” tā Valsts policija. 

LV portāla infografika.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI