NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
30. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
3
3

Latvija pretendēs uz AMLA aģentūras mītnes vietu

FOTO: Freepik

Latvija plāno iesniegt pieteikumu Eiropas Savienības (ES) aģentūras – Eiropas iestādes cīņai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu (AMLA) – mītnes vietai. Eiropas Komisija 28. septembrī izsludināja oficiālo pieteikšanos ES dalībvalstīm un aicina iesniegt pieteikumus līdz 10. novembrim.

Kandidatūras virzīšana ir nozīmīgs ieguldījums valsts tēla un reputācijas stiprināšanā, pozicionējot Latviju kā drošu investīciju un ilgtspējīgas ekonomikas galamērķi, un apliecina Latvijas spēju un gatavību uzņemt nozīmīgu ES aģentūru un nodrošināt tās funkcionalitāti un atbilstošu infrastruktūru, paziņojumā medijiem vēsta Finanšu ministrija.

Latvijai ir plaša un starptautiski novērtēta pieredze cīņā pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, norāda ministrija. Iespēja Rīgā uzņemt šāda līmeņa aģentūru stiprinātu Latvijas kā Eiropas mēroga kompetences centra statusu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā.

Plānots nodarbināt 250 darbinieku

Saskaņā ar Finanšu ministrijas rīcībā esošo informāciju pretendentvalstis, kas plāno iesniegt pieteikumu uz AMLA mītnes vietu, ir Francija, Itālija, Spānija, Vācija, Austrija, Beļģija, Īrija, Lietuva un Luksemburga.

Finanšu ministrija informē, ka pieteikumā uz AMLA mītnes vietu ir jāiekļauj informācija atbilstoši AMLA mītnes vietas atlases kritērijiem: AMLA darbības uzsākšanas datums saskaņā ar AMLA regulas stāšanos spēkā; AMLA mītnes vietas pieejamība pēc publiskā transporta un izmitināšanas vietu iespējām; izglītības iespējas AMLA darbinieku bērniem; pieeja darba tirgum, sociālajai drošībai un veselības aprūpei AMLA darbinieku bērniem un dzīvesbiedriem; vai ES dalībvalsts izvēlē ir ņemts vērā ģeogrāfiskā līdzsvara kritērijs, saskaņā ar kuru priekšroka tiek dota tām dalībvalstīm, kurās ir salīdzinoši mazāks līdz šim izvietoto ES centralizēto institūciju skaits.

AMLA mītnes vietā plānots nodarbināt 250 darbinieku. To skaits potenciāli varētu pieaugt līdz 400. Paredzams, ka AMLA uzsāks darbu saskaņā ar AMLA regulas stāšanos spēkā, kas ir plānota 2024. gadā.

Eiropas Komisija pēc visu pieteikumu saņemšanas tos vērtēs atbilstoši AMLA mītnes vietas atlases kritērijiem. Pēc tam tiks organizētas ES Padomes un Eiropas Parlamenta intervijas ar pretendentvalstu pārstāvjiem.

Pašreiz AMLA regula kā kopīgās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas pakotnes normatīvais akts tiek izskatīts trialogā, kopīgi sadarbojoties ES prezidējošajai valstij, Eiropas Parlamentam un Eiropas Savienības Padomei.

Jauna ES aģentūra

Par to, ka Latvija varētu virzīt savu kandidatūru AMLA mītnes vietai, Ministru kabinets izlēma 2021. gada 2. novembra sēdē, izskatot informatīvo ziņojumu par jaunas ES aģentūras – Eiropas iestādes cīņai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu – izveidi un Latvijas kandidatūras izvirzīšanu aģentūras mītnes vietai.

Eiropas Komisija 2021. gada 20. jūlijā nāca klajā ar tiesību aktu priekšlikumu kopumu, lai stiprinātu ES noteikumus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Viens no Eiropas Komisijas normatīvo aktu priekšlikumiem ietver regulu, ar ko izveido jaunu ES aģentūru, kas darbosies noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, īstenojot tai noteiktās uzraudzības un koordinācijas funkcijas. Tā darbosies kā jomas centrālais uzraugs ES, koordinējot uzraudzības iestāžu un finanšu izlūkošanas vienību sadarbību un īstenojot tiešo uzraudzību pār augsta riska finanšu iestādēm.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI