SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
14. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
4
4

Būs vēlētāju apliecības tiem, kam nav derīgas pases

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumu projekts Saeimas vēlēšanu likumā paredz: ja nav derīgas Latvijas pilsoņa pases, dokuments vēlēšanu tiesību izmantošanai Saeimas vēlēšanās, kas notiek 2014.gada 4.oktobrī, ir Latvijas pilsoņa personas apliecība kopā ar Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprinātu vēlētāja apliecību.

FOTO: Lita Krone/ LETA

Latvijas pilsoņa pase ir obligāts dokuments, lai piedalītos Saeimas vēlēšanās. Taču šobrīd ir vairāki desmiti tūkstošu balsstiesīgo iedzīvotāju, kuriem kā vienīgais personu apliecinošais dokuments ir personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas karte (eID). Lai arī šiem iedzīvotājiem tiktu nodrošināta iespēja piedalīties vēlēšanās, tiek plānots izsniegt īpašas personalizētas vēlētāja apliecības.
īsumā
  • Latvijas pilsoņa pase ir obligāts dokuments vēlēšanu tiesību izmantošanai.
  • 12.Saeimas vēlēšanās balsot  varēs, uzrādot personas apliecību un iesniedzot CVK apstiprinātu vēlētāja apliecību.
  • Vēlētāja apliecību saņems balsstiesīgie, kuriem nav derīgas pilsoņu pases.
  • Vēlētāja apliecību varēs saņemt PMLP nodaļā, kurā iepriekš izsniegta personas apliecība.
  • PMLP vēlētāja apliecības izsniegs no 22.septembra līdz 3.oktobrim bez maksas.

Personu apliecinošu dokumentu likuma 9.panta pirmajā daļā noteikts, ka Latvijas pilsonim nav obligāti jābūt pasei, ja ir personas apliecība. Likumā teikts: obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim ir personas apliecība vai Latvijas pilsoņa pase. Savukārt ar Saeimas vēlēšanu likuma 20.pantu noteikts, ka vēlētāju personu apliecinošs dokuments ir tikai un vienīgi Latvijas pilsoņa pase.

Tādējādi, ja persona ir saņēmusi tikai personas apliecību jeb eID, tā ir izpildījusi likumā noteikto pienākumu saņemt personu apliecinošu dokumentu. Taču šādā gadījumā personai nav iespēju izpildīt savu pilsonisko pienākumu piedalīties vēlēšanās, jo tai nav derīgas pases. 

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) aplēsēm, pilsoņu skaits, kuri gaidāmo Saeimas vēlēšanu dienā, 4.oktobrī, būs sasnieguši 18 gadu vecumu un saņēmuši vienīgi personas apliecību, varētu būt  ap 30-35 tūkstošiem vēlētāju. Tas nozīmē, ka saskaņā ar pašreizējo regulējumu vairākiem desmitiem tūkstošu Latvijas pilsoņu rudenī nebūs nodrošināta iespēja izteikt savu gribu vēlēšanās.

Risinājums - personalizēta vēlētāja karte

Tāpēc, lai tomēr šiem cilvēkiem, kuriem ir personas apliecība, bet nav derīga pilsoņu pase,  tiktu nodrošināta iespēja pildīt savu pilsoņu pienākumu un vēlēšanās nobalsot, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 9.jūlijā galīgajam lasījumam izskatīšanai Saeimā atbalstīja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz ieviest īpašu personalizētu vēlētāja apliecību balsošanai 12.Saeimas vēlēšanās. Izskatīšanai Saeimai galīgā lasījumā komisija virzīs arī attiecīgus grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, lai pirms gaidāmajām vēlēšanām saskaņotu normatīvo regulējumu jomā, kas skar personu apliecinošu dokumentu izmantošanu.

Likumprojekts vēlētāja apliecību paredz ieviest tikai uz 12.Saeimas vēlēšanām, un tā būs derīga tikai kopā ar personas apliecību. Uzrādot atsevišķi, abi dokumenti vēlēšanās derīgi nebūs. Vēlētāja apliecība vizuāli būs ļoti līdzīga personas apliecībai, un tā vēlēšanu iecirknī pēc parakstīšanās un vēlēšanas biļetenu saņemšanas būs jānodod vēlēšanu komisijas pārstāvim, skaidro Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars

Likumprojekts paredz arī to, ja persona, kas saņēmusi vēlētāja apliecību, līdz vēlēšanām nokārto pasi, tajā tiks veikta īpaša atzīme, kas vēlēšanu komisijai darīs zināmu, ka ir izsniegta vēlētāja apliecība. Uzrādot šādu pasi vēlēšanu iecirknī būs jāiesniedz arī saņemtā vēlētāja apliecība.

Pēc CVK priekšsēdētāja domām, piedāvātais risinājums nav peļams, jo nodrošina iespēju vēlēt vairākiem desmitiem tūkstošu vēlētāju, neieguldot lielus budžeta līdzekļus.

Precīzas vēlētāja apliecību izgatavošanas izmaksas vēl pateikt nevar, norāda A.Cimdars. Tomēr iepriekšējā izpēte liecina, ka aptuvenā summa, kas varētu būt nepieciešama vienas apliecības izgatavošanai, ir 0,16 centi. Lai izgatavotu vēlētāja kartes 30 tūkstošiem personu, nepieciešami 4800 eiro.

Personalizētas vēlētāja apliecības izsniegšana

Vēlētāja apliecību varēs saņemt tikai tie balsstiesīgie, kuriem nav derīgas pilsoņu pases, un to izgatavošanu nodrošinās CVK.  Komisijas priekšsēdētājs A.Cimdars pastāstīja, ka paredzēts vēlētāja kartes izgatavot pilnīgi visām balsstiesīgajām personām, kurām pēc Iedzīvotāju reģistrā pieejamiem datiem vēlēšanu dienā būs izsniegta tikai personas apliecība, neatkarīgi no tā, kurā valstī ir reģistrēta šo cilvēku dzīvesvieta, un viņu plāniem piedalīties vai ne Saeimas vēlēšanās.

Pēc vēlētāja apliecību izgatavošanas tās tiks nodotas PMLP, kas dokumentus nogādās uz teritoriālajām nodaļām. Vēlētāja apliecības izsniegs PMLP teritoriālajās nodaļās divas nedēļas pirms vēlēšanām, sākot ar 22.septembri.

PMLP priekšnieka vietnieks Eiropas Savienības un juridiskajos jautājumos Jānis Citskovskis norāda, ka apliecību būs iespējams saņemt līdz pat pēdējai dienai pirms vēlēšanām – 3.oktobrim. Lai saņemtu personalizēto vēlētāja apliecību, uz attiecīgo PMLP nodaļu būs jādodas tikai vienu reizi, turklāt to izsniegs bez maksas.

Būtiski uzsvērt, ka apliecību nevarēs saņemt jebkurā PMLP nodaļā. Personai, līdzi ņemot personas apliecību, jādodas uz to PMLP teritoriālo nodaļu, kurā iepriekš ir izsniegta viņas personas apliecība. Ja rodas šaubas, kura teritoriālā nodaļa tā ir, šāda informācija norādīta personas apliecības aizmugurē. Iepriekš piezvanot vai rakstot e-pastu attiecīgai teritoriālajai nodaļai, nodaļu, kurā varēs saņemt personalizēto vēlētāja apliecību, būs iespējams nomainīt, paskaidro J.Citskovskis.

Diemžēl saņemt šādu vēlētāja apliecību būs iespējams tikai Latvijā. Kāpēc tā? PMLP pārstāvis uzsver, ka apliecības tiks personalizētas īsi pirms vēlēšanu norises un tās tik īsā laikā nav iespējams nogādāt uz Latvijas diplomātiskajām pārstāvniecībām ārzemēs. Pārstāvniecības ir ļoti noslogotas un varētu nepaspēt nodrošināt apliecību izsniegšanu.

J.Citskovskis norāda: pēc šā brīža datiem, Eiropas Savienībā dzīvo 641 vēlētājs, kuram ir tikai personas apliecība. Šīm personām joprojām ir iespēja piedalīties vēlēšanās, nokārtojot pilsoņu pasi kādā no Latvijas Republikas vēstniecībām vai saņemot vēlētāja apliecību Latvijā.

Minētos likumprojektus skatīs parlamenta ārkārtas sēdē 14.jūlijā un plānots, ka tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI