E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32485
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Dzīvokļa īres līgums, kas neietver īres maksu, ir atzīstams par simulatīvu darījumu

J
jautā:
21. aprīlī, 2024
Edijs

Labdien! Jautājums par specifisku problēmu: iepriekšējais dzīvokļa saimnieks ar īrnieku noslēdzis īres līgumu bez atlīdzības (viņi nav radinieki). Tātad īrnieks ir maksājis tikai komunālos maksājumus, īres cena ne līgumā, ne arī de facto nav bijusi noteikta. Šobrīd dzīvoklim ir cits saimnieks, taču īrnieks diemžēl nav sasniedzams un nevēlas pamest īpašumu. Kā būtu jārīkojas, ja dzīvoklim mainās īpašnieks? Vai situācija tomēr ir tuvāka patapinājumam? Paldies! 

A
atbild:
24. aprīlī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civillikuma 2112. pantu noma vai īre ir līgums, ar ko viena puse piešķir vai apsola otrai par zināmu nomas vai īres maksu kādas lietas lietošanu. Turpretim patapinājums atbilstoši Civillikuma 1947. pantam ir lietošanas aizdevums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu. 

No minētajām tiesību normām izriet, ka gan īres, gan patapinājuma attiecībās līguma priekšmets ir kādas lietas lietošanas tiesību nodošana citai personai. Atšķiras vienīgi maksāšanas pienākums par šīs lietas lietošanu, proti, īres attiecībās lietošanas tiesības tiek nodotas par samaksu, bet patapinājuma tiesiskajās attiecībās – bez maksas. 

Dzīvokļa lietošanas tiesības jūsu izklāstītajā gadījumā personai ir nodotas bez maksas. Lai gan līgums ir nodēvēts par īres līgumu, pamatojoties uz iepriekšminētajām normām, šis līgums neatbilst Civillikuma 2112. pantā minētajai īres līguma definīcijai, jo trūkst īres līguma būtiskās sastāvdaļas – īres maksas. Līgums turpretī atbilst 1947. pantā minētajām patapinājuma līguma pazīmēm. 

Tiesību zinātnē šādu darījumu dēvē par simulatīvu darījumu. Proti, puses acīmredzami ir vēlējušās stāties patapinājuma attiecībās, bet aiz tiesību normu nepārzināšanas vai, iespējams, pat apzināti, lai imitētu cita darījuma attiecību pastāvēšanu, ir šo darījumu nosaukušas par dzīvokļa īres līgumu. 

Šādos gadījumos likums noteic, ka darījums ir interpretējams tādējādi, ka faktiski pušu gribētais līgums (šajā gadījumā patapinājuma līgums) paliek spēkā, ja vien darījuma patiesais nolūks nav bijis pievilt kādu trešo personu vai veikt kaut ko prettiesisku. Savukārt simulatīvais līgums (šajā gadījumā  īres darījums) pēc būtības izmantojams tikai tik tālu, lai palīdzētu interpretēt pušu patiesi iecerētā darījuma – tātad patapinājuma līguma – būtību. Proti, Civillikuma 1439. pants nosaka: kad darījums ir gan nopietni gribēts, bet apslēpts aiz kāda cita darījuma, tad pirmais ir spēkā, ja vien ar to nav bijis nolūka pievilt trešo personu vai vispār izdarīt kaut ko prettiesīgu; bet otrs, tikai izskata pēc noslēgtais darījums paliek spēkā tikai tiktāl, ciktāl tas izrādās par vajadzīgu pirmā uzturēšanai spēkā.  

Jūsu aprakstītajā situācijā patapinājuma devējs turklāt ir dzīvokļa bijušais īpašnieks. Jāuzsver, ka likumā nav noteikts patapinājuma darījumu regulējums, kas aizsargātu patapinājuma ņēmēju patapinātās lietas īpašnieka maiņas gadījumā, kā tas atsevišķos gadījumos ir noteikts īres tiesībās.  

Tādējādi, ņemot vērā, ka šis līgums būtu jāatzīst par patapinājuma, nevis īres līgumu, tas nav saistošs dzīvokļa jaunajam īpašniekam. Dzīvokļa jaunajam īpašniekam tamdēļ ir tiesības prasīt, lai persona, kas mitinās dzīvoklī, to nodod dzīvokļa īpašniekam. Ja persona šo lūgumu neizpilda, tad dzīvokļa jaunajam īpašniekam ar prasību par personas izlikšanu būs jāvēršas tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas