E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31125
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Darba ņēmēja nodokļi Latvijā, strādājot ārvalsts uzņēmumā

J
jautā:
04. decembrī, 2023
A D

Labdien! Latvijas pilsonis noslēdz darba līgumu ar Lietuvas kompāniju. Līgumā ir noteikts, ka galvenā darba īstenošanas vieta ir Latvija. Darbinieks vēlas, lai par viņa nodarbināšanu visi nodokļi tiktu apmaksāti Latvijā, nevis Lietuvā, kā to dara Latvijas uzņēmumi (Lietuvā nedzīvo, nevajag tur ne stāžu, ne pensiju, ne sociālās garantijas). Vai tas ir iespējams? Kas ir jāizdara Lietuvas uzņēmumam? Vai ir nepieciešams reģistrēties VID un maksāt visus nodokļus, kas saistīti ar darbinieku, tāpat kā to dara Latvijas SIA? Paldies!

A
atbild:
15. decembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja personu nodarbina darba devējs – ārvalstu nodokļu maksātājs –, nodokļus aprēķina un valsts budžetā iemaksā darba devējs vai pati persona (darba ņēmējs). Darba devējs ar darba ņēmēju var vienoties par to, ka darbinieks pats maksās nodokļus.

Ja darba devējs maksās nodokļus, viņam jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā darba devējam.

Ja ar Lietuvas darba devēju noslēgsiet darba līgumu, rakstiski vienojoties, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli maksāsiet pats Latvijā, jums jāreģistrējas VID kā iekšzemes darba ņēmējam pie darba devēja – ārvalstnieka.

Darba ņēmējs pats aprēķina algas nodokli no savas darba algas un iemaksā to valsts budžetā, ja algas nodokli par viņa ienākumiem nemaksā darba devējs un ja darba attiecībās ir ar nerezidentu, kam Latvijā nav pastāvīgās pārstāvniecības.

Mēneša apliekamais ienākums ir starpība starp algota darba ienākumiem un VID prognozētā mēneša neapliekamā minimuma, nodokļa atvieglojumu un aprēķināto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu summu. Nodokļa likmes ir progresīvās – 20%, 23% un 31%.

Iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka – obligāto iemaksu objekts ir saņemtā atlīdzība. Iemaksu likme ir 34,09%, kas ietver visus sociālās apdrošināšanas gadījumus.

Kādā termiņā, noslēdzot darba līgumu, jāreģistrējas, kad jāmaksā nodokļi, uzzināsiet Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas