E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32156
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kā maksā nodokļus no algas un pašnodarbinātības

J
jautā:
20. martā, 2024
Ivans

Labdien! Esmu algots darbinieks (minimālā alga) un piestrādāju Boltpašnodarbinātais (mēnesī mazāk par 620 eiro). Kādi nodokļi un kādā apmērā man būs jāmaksā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju? 

A
atbild:
25. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Algotā darbā, kurā esat darba ņēmējs, darba devējs maksā par jums darbaspēka nodokļus – no bruto algas veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un ietur algas nodokli (iedzīvotāju ienākuma nodokli). Daļu no iemaksu likmes darba devējs samaksā no saviem līdzekļiem. 

Pašnodarbinātajam pašam par sevi jāveic VSAOI (reizi par ceturksni) un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (iesniedzot gada ienākumu deklarāciju). Ja pašnodarbinātajam ienākumi ir mazāki par minimālo algu valstī (šogad – 700, pērn – 620 eiro), no faktiskā ienākuma jāveic 10% iemaksas pensiju apdrošināšanai. Pašnodarbinātais pēc katra ceturkšņa iemaksas veic par tiem mēnešiem, kuros bijuši ienākumi. 

Jums pašnodarbinātā ienākumi ir mazāki par minimālo algu, tātad jāmaksā tikai 10% iemaksas, kas ir pensiju apdrošināšanai. 

Saimnieciskās darbības veicējam/pašnodarbinātajam par iepriekšējo gadu jāiesniedz gada ienākumu deklarācija – no 1. marta līdz 1. jūnijam. Iesniedzot deklarāciju, iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) tiek aprēķināts rezumējošā kārtībā. IIN piemēro visiem gada ienākumiem, kuros iekļauti ne tikai ienākumi no saimnieciskās darbības/pašnodarbinātības, bet arī darba alga u. c. ienākumi. 

No gada apliekamā ienākuma atskaita gada diferencēto neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, tai skaitā pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). 

Sagatavojot gada ienākumu deklarāciju, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS) automātiski aprēķina atbilstošo nodokļa likmi un gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru, ņemot vērā faktiski gūtos ienākumus gada laikā. 

Ja, deklarāciju aizpildot, ir neskaidrības par pašnodarbinātā nodokļiem, jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu, rakstot jautājumus EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas