E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32209
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Kā pārbaudīt mirušā tuvinieka ārstēšanas kvalitāti

J
jautā:
01. aprīlī, 2024
Jana

Labdien! Vai jūs, lūdzu, varētu paskaidrot, kā miruša pacienta radiniecei pārliecināties, ka ir sniegta visa nepieciešamā veselības aprūpe no ģimenes ārsta puses un ģimenes ārsts patiešām vairs neko nevarēja darīt? Es vēlētos saņemt medicīniskās kartes kopiju no arhīva par pēdējiem 34 gadiem, lai pārliecinātos par veselības aprūpes kvalitāti un ģimenes ārsta lēmumiem pie kāda cita ārsta/ārstiem. Tomēr Pacienta tiesību likuma 10. panta ceturtā daļa aizliedz man kā pirmās pakāpes radiniecei iegūt šo informāciju. Lai gan man ir mirušā radinieka rakstiska piekrišana, ka mantiniece var saņemt visu medicīnisko dokumentāciju. Kāpēc tiek radīta situācija, ka tuviniekam ir tikai viens veids, kā pārliecināties par sava radinieka veselības aprūpi, un tas jādara ar Veselības inspekcijas starpniecību? Es, protams, varu vērsties Veselības inspekcijā, bet, ņemot vērā iedzīvotāju negatīvo pieredzi, kas tiek publicēta gandrīz katru otro nedēļu ziņās, vēlos vispirms pati pārliecināties par situāciju. Turklāt kā es varu vērsties Veselības inspekcijā, ja man nav pieejama noteikta informācija no ģimenes ārsta prakses par pacientu? 

A
atbild:
26. aprīlī, 2024
Veselības inspekcija
Inese Vēvere, Veselības aprūpes departamenta vecākā referente
Santa Galiņa
LV portāls

Veselības inspekcijas (VI) Veselības aprūpes departamenta vecākā referente Inese Vēvere norāda, ka informācija par mirušu pacientu ir izsniedzama tikai Pacientu tiesību likumā noteiktajā kārtībā un apjomā.  

Jūsu pieminētā Pacientu tiesību likuma 10. panta ceturtā daļa noteic, ka miruša pacienta pilnvarotai personai, laulātajam, pacienta bērniem, pacienta vecākiem, pacienta brālim vai māsai, pacienta vecvecākiem, pacienta mazbērniem ir tiesības saņemt informāciju par pacienta medicīnas datiem tikai noteiktos gadījumos, proti, ja informācijas sniegšana var ietekmēt minēto personu dzīvību vai veselību vai atvieglot veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu tām, kā arī gadījumā, ja informācija ir saistīta ar pacienta nāves cēloni vai ārstniecību laikā pirms viņa nāves. 

I. Vēvere aicina jūs vērsties VI. Saņemot jūsu iesniegumu, VI pieprasīs no ārstniecības iestādēm visu nepieciešamo pacienta medicīnisko dokumentāciju, jo VI pārbaudes veic, pamatojoties tikai uz medicīnisko dokumentu oriģināliem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas