E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31901
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ģimenes ārsts lemj par praksē nodarbināto aizvietošanas maksājuma izmantošanu

J
jautā:
01. martā, 2024
Dace

MK noteikumu Nr. 555 grozījumi Nr. 50 stājās spēkā 01.02.2024. 4.1 punkts noteic, ka dienests reizi gadā līdz kārtējā gada 1. maijam izmaksā ģimenes ārsta praksei maksājumu par praksē nodarbināto ārstniecības personu aizvietošanas nodrošināšanu attaisnotas prombūtnes laikā.  

Lūgums izskaidrot minēto punktu, jo mana ģimenes ārste uzskata, ka papildu nodrošinājums attiecas tikai uz ārsta prombūtni, nevis mums, ārstniecības personām, kas arī ārsta atvaļinājumā laikā viņu aizvieto. Ja praksē strādā divas ārstniecības personas (māsa un ārsta palīgs), viena ārstniecības persona, piemēram, māsa, iet atvaļinājumā vai slimo, tajā laikā praksē konkrētā ārstniecības persona, piemēram, māsa, veic darbu viena. Līdz ar to viņa ir tiesīga saņemt aizvietošanas nodrošinājumu, tas ir, papildu samaksu par darbu, ko veic otras māsas attaisnotās prombūtnes laikā. 

A
atbild:
27. martā, 2024

Nacionālais veselības dienests (NVD) norāda: par konkrētā maksājuma izmantošanu lemj ģimenes ārsta prakses vadītājs, lai nodrošinātu prakses pieejamību un pakalpojumu sniegšanu pacientiem visu gadu, neatkarīgi no ārstniecības personu attaisnotajām prombūtnēm.  

Līdz ar to tiesību akti konkrēti nedefinē, kam aizvietošanas maksājums pienākas un kam – ne. Aicinām vērsties pie prakses vadītāja, kam būtu jāizskaidro maksājuma izmantošanas principi konkrētajā praksē. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas