E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30422
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai slēpt ierakstus E-veselības sistēmā ir pārkāpums

J
jautā:
10. septembrī, 2023
Uģis

E-veselības sistēmas aprakstā, sadaļā, kas paredzēta ārstniecības atbalsta personālam, pie diagnozēm ir paredzēta iespēja liegt pacientam šo ierakstu redzēt. Vai tas nav pretrunā personas datu aizsardzības pamatprincipiem? Regulā pat ir uzsvērts, ka attiecībā uz veselības datiem šādas atkāpes ir nepieļaujamas.

A
atbild:
29. septembrī, 2023

Lai sniegtu atbildi uz jūsu jautājumu, sazinājāmies ar Nacionālo veselības dienestu, kas ir E-veselības sistēmas pārzinis.

Dienestā paskaidroja, ka Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti 9. panta ceturtais punkts noteic, ka dalībvalstis var saglabāt vai ieviest papildu nosacījumus, tostarp ierobežojumus, attiecībā uz ģenētisko datu, biometrisko datu vai veselības datu apstrādi. Regulas 23. pants, nosaka, ka ierobežojumam jābūt noteiktam likuma līmeņa normatīvajā aktā, kas ir izdarīts Pacientu tiesību likumā.

Šī likuma 4. panta septītā daļa noteic, ka pacientam informāciju var nesniegt tikai tādā gadījumā, ja ārsta rīcībā ir ziņas vai fakti, ka informācijas saņemšana būtiski apdraud pacienta vai citu personu dzīvību vai veselību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas