E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31884
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Saimnieciskā darbība

J
jautā:
19. februārī, 2024
Marija

Labdien! Ja atrodu sludinājumu portālā kādu lietu (piemēram, televizoru), to nopērku un vēlos tālāk pārdot dārgāk ar mērķi gūt peļņu, darot to regulāri, vai šādi drīkst rīkoties? Ja reģistrējos kā saimnieciskās darbības veicējs, vai man, pārdodot tālāk attiecīgo televizoru, būs pircējam jādod parakstīt līgumu? Vai, pērkot televizoru, ko vēlos pārdot, ir jāparaksta dokuments, ja to pērku no privātpersonas?

A
atbild:
23. februārī, 2024

Kā norādīts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā, saimnieciskā darbība ir obligāti jāreģistrē, ja izpildās vismaz viens no trim kritērijiem:

  • darījumi ir regulāri un sistemātiski – trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados;
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 eiro gadā (izņēmums ir ieņēmumi, kas gūti no personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu – pārdošanas (atsavināšanas));
  • darbības ekonomiskā būtība vai cilvēka īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Informācija par saimnieciskās darbības reģistrāciju ir pieejama VID mājaslapā, sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēja reģistrācija”.

Ja iegādājaties preces no privātpersonas (kas nav reģistrēta VID kā saimnieciskās darbības veicējs), pārdevējam ir jāapliecina, ka pārdodamais priekšmets ir viņa personiskais īpašums, aizpildot un iesniedzot jums attiecīgo apliecinājumu (skatīt VID mājaslapā: izziņa “Personiskās lietas (sava īpašuma) pārdošanas apliecinājums”).

Attiecībā uz līguma slēgšanas formu normatīvie akti neparedz, ka, pērkot vai pārdodot savu kustamo mantu, būtu nepieciešams līgums rakstveida formā. Atbilstoši Civillikuma 1511. pantam līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā, šeit pieņemtā nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību (1401. pants).

Savukārt pārdodot preces tālāk, līguma slēgšanas nepieciešamība ir vērtējama atbilstoši darījuma raksturam un pārdodamajām lietām, t. i., vai ir paredzēts un kā tiks regulētas likumā noteiktās pircēja tiesības (piem., patērētāja tiesības).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas