E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31625
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kādos amatos ir aizliegts strādāt, ja ir pasludināta maksātnespēja

J
jautā:
01. februārī, 2024
Kristīne

Labdien! Jautājums saistīts ar fiziskās personas maksātnespējas procesu. Vai varat, lūdzu, precizēt, kādos amatos ir aizliegts strādāt, ja pasludināta maksātnespēja? Šobrīd strādāju algotu darbu ar algu vidēji 800 eiro mēnesī, taču esmu saņēmusi darba piedāvājumu no uzņēmuma, kas piedāvā divreiz lielāku atalgojumu, līdz ar to ir labākas iespējas segt parādsaistības. Lasot informāciju par maksātnespējas procesu, pamanīju, ka var būt ierobežojumi, kas neļauj strādāt konkrētajā darba vietā.

A
atbild:
16. februārī, 2024

Ierobežojumi ieņemt konkrētus amatus personām, kurām pasludināts fiziskās personas maksātnespējas process, nav saistīti ar atalgojuma apmēru. Tie vairāk ir saistīti ar konkrēto amatu un to pienākumu pildīšanu, kas tieši attiecas uz maksātnespējas procesiem. Piemēram, Maksātnespējas likuma 12.3 panta otrās daļas 2. punkts noteic, ka par tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošo personu nevar būt persona, kurai pasludināts fiziskās personas maksātnespējas process un no tā izbeigšanas dienas nav pagājuši pieci gadi. Maksātnespējas likuma 13. panta otrās daļas 4. punkts paredz, ka par administratoru nevar būt persona, kurai pasludināts fiziskās personas maksātnespējas process un no tā izbeigšanas dienas nav pagājuši pieci gadi.

Tomēr jānorāda, ka, piemēram, Tiesnešu ētikas komisija 2011. gada 8. aprīļa skaidrojumā ir secinājusi, ka pat tiesneša, kurš algas samazinājuma dēļ nonācis maksātnespējīgas fiziskās personas stāvoklī, statuss ir savienojams ar tiesneša kā amatpersonas statusu.

Arī Valsts civildienesta likumā starp pretendentiem izvirzāmajām obligātajām prasībām (Valsts civildienesta likuma 7. pants) nav norādīts, ka pretendentam nevar būt pasludināts fiziskās personas maksātnespējas process.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas