E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31576
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Kāda izglītība vajadzīga, lai vadītu apmācību par elektrodrošības riskiem darbavietā

J
jautā:
18. janvārī, 2024
Sandra

Labdien! Kāda izglītība personai ir vajadzīga, lai tā darbavietā varētu veikt instruktāžu elektrodrošībā? Kuriem darbiniekiem slimnīcā pēc jaunajiem noteikumiem ir jāveic pārbaudes (U 27 veidlapa / sanitārā grāmatiņa)? Vai tikai tiem, kuriem ir saskare ar bērniem un produktu sagatavošanu (virtuve)?

A
atbild:
08. februārī, 2024
Veselības inspekcija
Iveta Balode, vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste
Valsts darba inspekcija
Inese Sūna, Metodiskās vadības un kompetenču pilnveides nodaļas vadošā eksperte

Par nodarbināto instruktāžu un apmācību

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 1041 “Noteikumi par obligāti piemērojamo energostandartu, kas nosaka elektroapgādes objektu ekspluatācijas organizatoriskās un tehniskās drošības prasības” nosaka specifiskas prasības darbiem elektroapgādes objektos, tostarp par nodarbināto apmācību. Tādējādi, ņemot vērā konkrētā uzņēmuma darbības jomu, saistībā ar konkrētiem darbiem un apmācību darbam elektroietaisēs vai to tuvumā jāievēro specifiskās prasības, kas ir noteiktas MK noteikumos Nr. 1041, un jāņem vērā arī MK noteikumu Nr.749 “Apmācības kārtība darba aizsardzības jautājumos” noteiktā nodarbināto apmācības kārtība.

Lai gan Enerģētikas likuma 76. panta 3. daļā dotais deleģējums ierobežo piemērot noteikumu prasības tieši pilnā apmērā uzņēmumiem, kuru nodarbinātie neveic darbus elektroapgādes objektos, uzņēmuma valdītājam savai un nodarbināto drošībai būtu vēlams ievērot vismaz noteikumu galvenos pamatprincipus droša darba organizēšanai uzņēmumā, izvērtējot visus riskus saistībā ar elektroietaises apkalpošanu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, VDI ieskatā personai, kura veic nodarbināto instruktāžu un apmācību par elektrodrošības riskiem, būtu nepieciešamas zināšanas un prasmes konkrētajā jomā (piemēram, apmācīts speciālists, ārpakalpojuma sniedzējs u. c.).

Par obligāto veselības pārbaudi

MK noteikumu Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība” 9. punktā ir noteikts, kuriem darbiniekiem ir obligāti jāpārbauda veselība.

Proti, obligātajām pirmreizējām un periodiskajām veselības pārbaudēm ir pakļautas personas, kuras ir nodarbinātas (ieskaitot mācību praksi, amata apguvi un brīvprātīgā darbu):

  • darbos, kuros darbinieks ir regulārā tuvā kontaktā vai epizodiski tuvā kontaktā ar bērnu iekštelpās un veic darba pienākumus šādās darbavietās:
  • ārstniecības iestādē, kas sniedz pakalpojumus bērniem;
  • darbos kādā no pārtikas (tostarp dzeramā ūdens) aprites posmiem, kuros ir tieša saskare ar nefasētu pārtiku.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas