E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32464
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai ceļā pavadītais laiks līdz komandējuma vietai ir apmaksājams

J
jautā:
19. aprīlī, 2024
Andris

Labdien! Darba specifikas dēļ bieži nākas doties darba komandējumos. Vēlējos saprast, vai laiks, kas pavadīts ceļā, dodoties uz šī komandējuma galamērķi un atpakaļ, tiek uzskatīts par darbinieka darba laiku? Vai darbiniekam ir kādas tiesības, piemēram, ja nokļūšanai nepieciešamas vairāk nekā astoņas normālā darba laika stundas konkrētajā dienā? Paldies. 

A
atbild:
24. aprīlī, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 130. panta pirmo daļu darba laiks ir laikposms no darba sākuma līdz beigām, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā. Savukārt saskaņā ar Darba likuma 141. panta pirmajā un otrajā daļā noteikto atpūtas laiks ir laikposms, kura ietvaros darbiniekam nav jāveic viņa darba pienākumi un kuru viņš var izlietot pēc sava ieskata. Atpūtas laiks ietver pārtraukumus darbā, diennakts atpūtu, nedēļas atpūtu, svētku dienas un atvaļinājumus. Darba likumā darba laika regulējums iestrādāts, ņemot vērā Eiropas Parlamenta un Padomes 2003. gada 4. novembra Direktīvu 2003/88/EK par konkrētiem darba laika organizēšanas aspektiem (turpmāk – direktīva). Arī direktīvas 2. pantā ir definēts darba un atpūtas laiks, un Eiropas Komisijas skaidrojošajā paziņojumā par direktīvu ir teikts, ka saskaņā ar direktīvas formulējumu Eiropas Savienības Tiesa ir lēmusi, ka direktīvā darba laika jēdziens ir “pretstatīts atpūtas laika jēdzienam, jo abi ir savstarpēji izslēdzoši” un ka direktīvā “nav paredzēta starpkategorija starp darba un atpūtas laiku”. 

Papildus vēršama uzmanība, ka termini “komandējuma laiks” un “darba laiks” satura ziņā atšķiras – termins “darba laiks” ir šaurāks salīdzinājumā ar terminu “komandējuma laiks”, kas savukārt var ietvert kā darba laiku, tā atpūtas laiku. Tādējādi atbilstoši faktiskajiem apstākļiem un darba un atpūtas laikam noteiktajām pazīmēm un kritērijiem vērtējams, vai, piemēram, ceļā pavadītais laiks vai cits laiks komandējumā atzīstams par darba laiku vai par atpūtas laiku (starpkategorijas nav). 

Par komandējuma laikā ceļā pavadīto laiku norādāms, ka Valsts darba inspekcijas ieskatā tas būtu uzskatāms par darba laiku, ja šis laiks ceļā pavadīts, pildot darba pienākumus, un darbinieks nevar šo laika periodu pilnvērtīgi izlietot pēc saviem ieskatiem (kas nozīmē, ka darbinieks ievēro darba devēja norādes un nevar brīvi rīkoties ar savu laiku, lai nodotos savām interesēm). Tomēr katrs gadījums ir jāvērtē individuāli, lai varētu izdarīt pareizu secinājumu, vai konkrētais laika posms, ņemot vērā noteiktos kritērijus un pazīmes, atzīstams par darba vai atpūtas laiku. 

Atbilstoši Darba likuma 137. panta pirmajai daļai darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas, kā arī dīkstāves laiku. Komandējuma laikam nav noteikts atšķirīgs darba laika uzskaites regulējums. Tādējādi arī komandējuma laikā esošo laiku, kas atbilstoši kritērijiem un pazīmēm atzīstams par darba laiku, darba devējam ir pienākums uzskaitīt un apmaksāt. Tāpat, neskatoties uz nosacījumiem par komandējuma laiku, darbiniekam ir nodrošināms diennakts atpūtas laiks un nedēļas atpūtas laiks (Darba likuma 142, 143. pants, 140. panta sestā daļa). Ja darbinieks komandējuma laikā, tai skaitā atrodoties ceļā uz komandējuma vietu vai no tās, nevar izmantot likumā noteikto atpūtas laiku, tad darbiniekam būtu piešķirama līdzvērtīga kompensējoša atpūta. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas