E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31256
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai vecāki var vienoties par uzturlīdzekļu nemaksāšanu

J
jautā:
15. decembrī, 2023
Pēteris

Labdien! Ar savu sievu vairs kopā nedzīvoju jau vairākus mēnešus, bet šķīrušies neesam. Strīda par mantu un bērna audzināšanu nav, jo esam nolēmuši to darīt kopīgi, lai gan dzīvojam atsevišķi. Vai šķiroties ir iespējams sastādīt savstarpējo vienošanos par to, ka neviens no mums nepieprasa bērna uzturlīdzekļus no otras personas? Protams, apzināmies, ka vienošanās līgumā būs jāieraksta bērna plānotā patstāvīgā dzīvesvieta.

A
atbild:
18. decembrī, 2023

LV portāla publicētajā e-konsultācijā “Vecāku vienošanās par uzturlīdzekļu nemaksāšanu” ir sniegta atbilde uz jūsu jautājumu.

Tiesu praksē ir norādīts, ka uztura došanas pienākums ir absolūts. Likumdevējs Civillikuma 179. pantā ir paredzējis vecāku pienākumu nodrošināt bērnam iztiku minimālajā apmērā, taču vecākiem netika paredzēta pilnīga vai daļēja atbrīvošana no bērna uzturēšanas. Likumā arī nav paredzēts, ka vecāki var atcelt uzturlīdzekļu maksāšanu pēc saviem ieskatiem. Bērnam ir tiesības saņemt uzturu no saviem vecākiem, tādējādi tiek nodrošinātas bērna intereses, kas ir primāras un vienmēr tiek ņemtas vērā.

Ja pušu starpā tiek noslēgta vienošanās par bērna apgādi, to var grozīt, ja abas puses tam piekrīt un paraksta vienošanās grozījumus. Vecāki var vienoties, ka bērna tēvs nemaksā uzturlīdzekļus, bet, piemēram, pastāvīgi organizē saskarsmi ar bērnu un bērnu citādi nodrošina. Vienlaikus jānorāda, ka šāda veida vienošanās ir pretēja bērna interesēm un Civillikumā nostiprinātajam vecāku absolūtajam pienākumam sniegt uzturlīdzekļus.

Jārēķinās, ka praksē pušu parakstīta vienošanās par uzturlīdzekļu nepieprasīšanu dod tiesības bērna mātei pēc tam piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva, piemēram, iesniedzot prasību tiesā un argumentējot, kāpēc šāds lēmums tika pieņemts un kāpēc tika nolemts atkārtoti lūgt no bērna tēva uzturlīdzekļus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas