SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Uzturlīdzekļu garantiju fonda parādniekiem aizliedz cedēt prasījumus

Stājas spēkā 01.12.2023.

FOTO: Freepik.

1. decembrī stājas spēkā jauns ierobežojošs pasākums Uzturlīdzekļu garantiju fonda parādniekiem – cedēt savus prasījumus.

Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, ar ko tika paplašināti līdzšinējie un ieviesti jauni ierobežojumi uzturlīdzekļu parādniekiem, kuru bērniem uzturnauda tiek vai tika maksāta no valsts līdzekļiem – Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) –, stājās spēkā jau 16. novembrī. Starp tiem arī aizliegums cedēt prasījumus, ko piemēro no 1. decembra, kad stājas spēkā saistītie grozījumi Civilprocesa likumā.

Plašāk par tēmu >>

No 1. decembra Civilprocesa likuma 77. pants, kas regulē pušu procesuālo tiesību pārņemšanu, ir papildināts ar jaunu 1.2 daļu. Tā turpmāk nosaka tiesas pienākumu pirms lēmuma pieņemšanas par procesuālo tiesību pārņemšanu Tiesu informatīvajā sistēmā pārbaudīt, vai puse, kura cedējusi prasījumu, ir reģistrēta Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistrā. Ja tiek konstatēts, ka puse ir uzturlīdzekļu parādnieks, tiesa pieņem lēmumu, ar kuru noraida pieteikumu par puses procesuālo tiesību pārņemšanu.

Grozījumi tapa pēc tam, kad Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas praksē tika konstatēts gadījums, kad parādnieks, cedējot no trešajām personām saņemtos maksājumus, mēģināja izvairīties no uzturlīdzekļu parāda segšanas valstij vairāk nekā 20 tūkstošu eiro apmērā laikā, kad uzturlīdzekļi parādnieka bērnam tika maksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, pamatojoties uz tiesas spriedumu, un to piedziņu veica zvērināts tiesu izpildītājs.

Neņemot vērā parādsaistību pret valsti ievērojamo apmēru, parādnieks bija devies ceļojumā uz Ēģipti un noslēdzis apdrošināšanas līgumu par ceļojuma laikā iespējamo risku apdrošināšanu. Iestājoties apdrošināšanas gadījumam, apdrošināšanas kompānijai parādniekam bija jāizmaksā apdrošināšanas atlīdzība, ko parādnieks, zinot, ka nav segts parāds valstij un naudas līdzekļi tiks novirzīti parāda segšanai fondam, cedēja šo prasījumu trešajai personai. Tādējādi parādnieks apzināti veica darbības, lai naudas līdzekļi tiktu ieskaitīti nevis viņa, bet citas personas norēķinu kontā.

Turpmāk Uzturlīdzekļu garantiju fonda parādniekiem cedēt savus prasījumus būs liegts.

Pagarina lietas materiālu digitalizācijas termiņu

Ar grozījumiem Civilprocesa likumā cita starpā tiek pagarināts termiņš, līdz kuram tiesai vēl ir noteikta iespēja iesniegtos dokumentus nepārvērst elektroniskā formā, ja ir liels papīra formas dokumentu apjoms vai ja tas nav iespējams tehnisku iemeslu dēļ.

Civilprocesa likuma Pārejas noteikumi paredz: “Lietas materiāliem pievienojamos dokumentus, kas iesniegti tiesā no 2021. gada 1. decembra papīra formā, tiesa pārvērš elektroniskā formā. Tiesa līdz 2026. gada 31. maijam iesniegtos dokumentus var nepārvērst elektroniskā formā, ja ir liels papīra formas dokumentu apjoms vai ja tas nav iespējams tehnisku iemeslu dēļ.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI