E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31608
Lasīšanai: 2 minūtes

Pienākums uzturēt bērnu gulstas uz abiem vecākiem

J
jautā:
01. februārī, 2024
Kristīne

Labdien! Bērnam, sasniedzot pilngadību, pašam jāvienojas par uzturlīdzekļu apmēru ar vecāku (šajā gadījumā tēvu), kuram tie ir jāmaksā, kā arī tie tiek pārskaitīti uz bērna kontu. Ņemot vērā, ka bērns nestrādā, turpina mācīties, tad otram vecākam (mātei, pie kura bērns dzīvo) jāturpina par bērnu rūpēties. Kā šim vecākam (mātei) no bērna, kurš pats tagad saņem uzturlīdzekļus no tēva, pieprasīt kompensēt viņa uzturēšanas izdevumus, t. i., daļu maksas par komunālajiem pakalpojumiem, sakaru pakalpojumiem utt.?

A
atbild:
12. februārī, 2024

Civillikuma 179. panta pirmā daļa noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tas nozīmē, ka pienākums uzturēt bērnu ir gan tēvam, kurš jūsu gadījumā nedzīvo ar bērnu, gan mātei, ar kuru kopā bērns dzīvo. Tātad, ja jūs nodrošināt bērnu ar mājokli un ēdienu, bet bērna tēvs, piemēram, sedz izdevumus par mācībām, apģērbu un mācībām nepieciešamajiem līdzekļiem, tad sanāk, ka abi ievērojat likumu: samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturat bērnu līdz laikam, kad viņš pats var sevi apgādāt.

Protams, katrs gadījums ir specifisks, līdz ar to, lai saņemtu pilnvērtīgu konsultāciju, jums būtu ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta un izstāstīt par savu situāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas