E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30704
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Informācijas sniegšana par bērnu vecākam, pie kura bērns nedzīvo

J
jautā:
13. oktobrī, 2023
Erna

Labdien! Jautājums par šo likuma punktu: “Tam no vecākiem, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši par attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.”

Vai tas nozīmē, ka mātei pašai regulāri jāraksta tēvam par bērnu, ja tēvs pats neinteresējas? Ko nozīmē “tiesības saņemt ziņas”? Ja tēvs pats prasa un interesējas, tad skaidrs – jāsniedz atbilde, jāsūta foto utt. Bet ja viņš neko neprasa? 

A
atbild:
06. novembrī, 2023

Rīgas bāriņtiesā paskaidro, ka tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par bērnu un viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās un interesēm, kā arī sadzīves apstākļiem arī nepastarpināti no tiešā informācijas avota. Tas nozīmē, ka vecāks var vērsties, piemēram, izglītības iestādē vai pie ģimenes ārsta, un atbildīgajam speciālistam ir jāsniedz vecākam informācija.

Vecākam, pie kura ikdienā bērns nedzīvo, ir tiesības interesēties par savu bērnu, bet viņš nevar pieprasīt sniegt ziņas jeb uzlikt par pienākumu otram vecākam sniegt ziņas par bērna dzīvi. Tātad, ja šis vecāks pats nekādi neinteresējas par bērnu, tad viņš nevar pārmest vecākam, pie kura bērns dzīvo, informācijas nesniegšanu.

Ņemot vērā iepriekšminēto, jūsu aprakstītajā situācijā mātei nav pienākuma sniegt ziņas bērna tēvam, jo īpaši, ja tēvs to nav lūdzis.  

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas