E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30506
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri

Kas ietekmē dzīvokļa kadastrālo vērtību

J
jautā:
18. septembrī, 2023
Irēna

Labdien! Lūdzu skaidrojumu par to, pēc kādiem principiem tiek aprēķināts kadastrālās vērtības pieaugums! Mājā ir 12 dzīvokļu, divas kāpņu telpas pa sešiem dzīvokļiem katrā. Salīdzinot kadastrālās vērtības pieaugumu visiem mājas dzīvokļiem, secināju, ka kadastrālās vērtības pieaugums (no 01.06.2023. uz 01.01.2024.) manam un vēl trim dzīvokļiem ir aptuveni 88,27%, savukārt pārējiem dzīvokļiem tajā pašā ēkā – ap 69,44%. Kāpēc kadastrālās vērtības procentuālais pieaugums dzīvokļiem vienā mājā atšķiras gandrīz par 19%? Vai kadastrālās vērtības pieaugumam visiem mājas dzīvokļiem nav jābūt vienādam? Paldies!

A
atbild:
02. oktobrī, 2023

Kadastrālo vērtību aprēķina automātiski Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, izmantojot Ministru kabineta noteikumos noteiktās formulas, uz dokumentu pamata reģistrētos datus par objektu un kadastrālo vērtību bāzi, kas ir spēkā attiecīgajā laika periodā.

Dzīvokļa kadastrālo vērtību ietekmē dzīvokļa platība un tās sadalījums iekštelpās/ārtelpās, labiekārtojumi (kanalizācija un sanitārais mezgls), ēkas, kurā atrodas dzīvoklis, atrašanās vieta (novietojums), nolietojums, valsts/vietējās nozīmes kultūras pieminekļa statuss, kā arī ēkas ārsienu materiāls (koka ēkā esošajiem dzīvokļiem vērtību samazina par 20%). Dzīvokļa vērtību ietekmē arī tas, kurā stāvā tas atrodas. Ja dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā, tā kadastrālā vērtība tiek samazināta par 10%, ja pagrabstāvā – par 40%. Savukārt dzīvokļiem, kas atrodas augstāk par pirmo stāvu, vērtību nesamazina. 

Līdz ar to vienā mājā esošiem dzīvokļiem vērtības var būtiski atšķirties, ja tie atrodas dažādos stāvos, tiem ir atšķirīgi labiekārtojumi, ir/nav balkons (ārtelpas).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas