E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25782
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
5
5

Kļūdas Kadastra datos var labot tikai sertificēts mērnieks

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2022
Helēna

Labdien! Vai fiziskai personai, nekustamā īpašuma īpašniekam, ir tiesības pieprasīt, lai Valsts zemes dienests izlabo savu ierēdņu un saistīto mērnieku kļūdas, neatbilstības Kadastra datos? Kādā veidā to pieprasīt? Vai cietušajam ir tiesības pieprasīt uzrādīt pašvaldībā pagasta padomes lēmumus vai kādus citus dokumentus, uz kuru pamata bez saskaņošanas ar īpašnieku Kadastrā ir veiktas izmaiņas zemes robežu plānā? Paldies par atbildi!

A
atbild:
22. martā, 2022
Valsts zemes dienests
Hardijs Lāns, vecākais sabiedrisko attiecību speciālists

Valsts zemes dienests (VZD) datus par zemes vienību Kadastra informācijas sistēmā reģistrē, pamatojoties uz mērniecībā sertificētas personas – mērnieka iesniegtajiem zemes kadastrālās uzmērīšanas datiem.

Valsts zemes dienests nav tiesīgs labot mērnieka pieļautās kļūdas iesniegtajos datos. Kļūdas Kadastra datos var labot tikai sertificēts mērnieks, sagatavojot un iesniedzot VZD jaunu dokumentu un aktu par izmaiņām iepriekš iesniegtajos datos, vai arī veicot jaunu zemes vienības kadastrālo uzmērīšanu.

Ja zemes īpašnieks konstatē, ka Kadastra informācijas sistēmā ir reģistrēti neprecīzi dati, jo mērnieks zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentos ir pieļāvis, piemēram, matemātiska aprēķina kļūdas, pārrakstījies, pieļāvis robežu neatbilstību vai ir radušās citas neuzmanības neprecizitātes, tad zemes īpašniekam ir jāvēršas pie mērnieka, kas veica zemes vienības kadastrālo uzmērīšanu.

Iepriekš norādītās kļūdas mērniekam ir jānovērš 10 gadu laikā no datu reģistrācijas Kadastra informācijas sistēmā par saviem  līdzekļiem. Ja nekustamā īpašuma īpašnieks neprecizitātes novēršanai vēršas pie cita mērnieka, tās precizēšana notiek par zemes īpašnieka līdzekļiem.

Ja zemes īpašuma īpašniekam ir aizdomas, ka dati Kadastra informācijas sistēmā ir neprecīzi, tad īpašniekam rakstiski ir jāsazinās ar VZD, norādot uz konkrēto datu  neprecizitāti. VZD pārbaudīs saņemto informāciju un neprecīzos datus, atbilstoši VZD rīcībā esošajai informācijai, precizēs. Nekustamā īpašuma īpašniekam ir iespēja  dokumentu kopijas, uz kā pamata ir balstīti publiskotie dati,  var pasūtīt no VZD arhīva par attiecīgu samaksu.

Ja nekustamā īpašuma īpašniekam ir aizdomas, ka dati Kadastra informācijas sistēmā ir reģistrēti pretēji normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, ir jāvēršas VZD ar iesniegumu, kurā apstrīdēta datu publiskošanas rīcība.

Plašāka informācija par datiem un to, kā ērtāk sazināties ar VZD, ir pieejama vietnē šeit.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 199 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas