E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24916
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pašvaldība drīkst veikt nesaskaņotu īpašuma apsekošanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2021
Magda

Kaimiņš iesniedzis sūdzību par mani. Vai novada darbinieki drīkst veikt īpašuma apsekošanu, nebrīdinot īpašnieku?

A
atbild:
15. decembrī, 2021

VARAM norāda, ka atbilstoši Vides aizsardzības likumam pašvaldības vides kontroles amatpersonas drīkst ieiet īpašumā. Bet tas attiecas uz vides aizsardzības prasību kontroli. Pašvaldību darbinieku pilnvaras ir noteiktas speciālajos normatīvajos aktos.

Zemkopības ministrija skaidro: meliorācijas jautājumu pārvaldību nosaka Meliorācijas likums, kura 11. un 12. pantā ir noteikts:

11. pants. Meliorācijas sistēmas ekspluatāciju un uzturēšanu uzrauga valsts un pašvaldību institūcijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

12. pants. Zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nodrošina iespēju piekļūt meliorācijas būvēm un ierīcēm, kas atrodas viņa īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošās zemes robežās, amatpersonām un to pilnvarotām vai norīkotām personām, kuras kontrolē un uzrauga meliorācijas sistēmu vai veic darbus, kas saistīti ar meliorācijas sistēmas inventarizāciju, būvniecību, ekspluatāciju un uzturēšanu.

Pamatojoties uz saņemto papildu informāciju, noprotams, ka, iespējams, kaimiņa kanalizācijas sistēma ir savienota ar meliorācijas ūdensnoteku/grāvi, kas nav pieļaujams, jo neattīrītu kanalizācijas notekūdeņu ievadīšana meliorācijas sistēmās, upē un ezeros ir aizliegta.

Normatīvajos aktos pašvaldībai ir noteiktas funkcijas, kuras tai jāpilda, lai nodrošinātu savas teritorijas pārvaldību. Likums “Par pašvaldībām” reglamentē Latvijas pašvaldību darbības vispārīgos noteikumus un ekonomisko pamatu, pašvaldību kompetenci, domes un tās institūciju, kā arī domes priekšsēdētāja tiesības un pienākumus, pašvaldību attiecības ar Ministru kabinetu un ministrijām, kā arī pašvaldību savstarpējo attiecību vispārīgos noteikumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas