E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31340
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kas jāievēro, lai nodarbotos ar sēklaudzēšanu

J
jautā:
01. janvārī, 2024
Liāna

Labdien! Esmu saimnieciskās darbības veicējs. Vēlētos noskaidrot, vai drīkstu tirgot savā saimniecībā ievāktās dārzeņu sēklas. Kas nepieciešams, lai to varētu darīt? Vai drīkstu tirgot ES iepirktās sēklas (sertificētas), ko pati pārfasēju mazākos iepakojumos? Kas nepieciešams, lai varētu tirgot ES iepirktās sēklas? Vai pietiek ar preču iegādes dokumentu? Vai nepieciešama arī augu pase? Ja ir neskaidrības, kurš dienests būtu kompetents atbildēt uz šiem jautājumiem?

A
atbild:
11. janvārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls
Zemkopības ministrija
Lauksaimniecības departaments

Lai audzētu un tirgotu dārzeņu sēklas, ir jāievēro prasības, kas noteiktas Sēklu un šķirņu aprites likumā un Ministru kabineta 2010. gada 29. jūnija noteikumos Nr. 592 “Dārzeņu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi”.

Lai nodarbotos ar sēklaudzēšanu vai tirgotu citās Eiropas Savienības dalībvalstīs sertificētas vai standarta sēklas, jāreģistrējas Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā un jāievēro noteikumos noteiktās prasības sēklaudzēšanai un sēklu tirdzniecībai, saiņošanai, etiķetēšanai.

Sēklu apriti uzrauga un kontrolē Valsts augu aizsardzības dienests (dienests). Lai reģistrētos Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā, ir jāiesniedz iesniegums dienestā.

Sīpolu, puravu, paprikas, tomātu, daudzziedu pupiņu, krūmu un kāršu pupiņu, lobāmo apaļo, šķautņaino un cukura zirņu un dārza pupu sēklām ir nepieciešams pievienot augu pasi, ja sēklu izplatīšana ir paredzēta tirdzniecības posmā “no biznesa biznesam”, proti, ja augus tirgo tālākai tirdzniecībai vai audzēšanai komerciālos nolūkos. Savukārt, ja sēklas paredzēts tirgot tieši galalietotājam, tad augu pase nav nepieciešama. 

Sēklu un šķirņu aprites likums un MK noteikumi paredz regulējumu arī dārzeņu šķirņu kolekcionāra sēklas izplatīšanai. Lai savā dārzeņu šķirņu kolekcijā izplatītu audzēto šķirņu sēklas, ir jāreģistrējas Dārzeņu šķirņu kolekcionāru reģistrā un jāievēro likumā un MK noteikumos noteiktās prasības. Lai reģistrētos Dārzeņu kolekcionāru reģistrā, jāiesniedz iesniegums dienestā. Kolekcionārs kolekcijas sēklas tirgo ar savu etiķeti.

Uz sēklu iesaiņojuma jābūt norādei “kolekcionāra šķirne” un “sēklu kvalitāte nav pārbaudīta oficiālā laboratorijā”, kā arī sugas un šķirnes nosaukumam, sēklu svaram vai daudzumam, vārdam, uzvārdam, adresei un tālruņa numuram (fiziskajai personai) vai nosaukumam, juridiskajai adresei un tālruņa numuram (juridiskajai personai), sēklu ieguves gadam.

Kolekcionāra sēklas drīkst izplatīt tikai Latvijā. Tāpat ir jānodrošina sēklu atbilstība uz iesaiņojuma norādītajai informācijai.

Kolekcionārs nodrošina, ka dārzeņu šķirņu kolekcijā esošās sēklas ir praktiski brīvas no kaitīgajiem organismiem un atbilst Augu veselības regulas prasībām, kas attiecas uz Eiropas Savienības karantīnas organismiem un Savienībā reglamentētajiem nekarantīnas organismiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas