E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23269
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Vai jāmaksā nodokļi par personiskajām mantām, no Lielbritānijas atgriežoties uz dzīvi Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2021
ARTURS

Vai ir jāmaksā muitas nodoklis, ja vēlos ievest savu iedzīvi no Apvienotās Karalistes, atgriežoties uz dzīvi Latvijā?

A
atbild:
26. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārceļoties no pastāvīgās dzīvesvietas Apvienotajā Karalistē (AK) uz pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā, ar atbrīvojumu no nodokļiem var ievest personisko mantu, ko persona izmantojusi savā iepriekšējā pastāvīgajā dzīvesvietā vismaz 6 mēnešus un kas paredzēta izmantošanai tādiem pašiem nolūkiem Latvijā. Atbrīvojumu var piešķirt vienīgi personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta AK bijusi vismaz 12 mēnešus bez pārtraukuma.

“Personiskā manta” nozīmē visu mantu, kas paredzēta attiecīgo personu personiskai lietošanai vai arī to mājsaimniecības vajadzībām (piemēram, mēbeles, apģērbs, privātie transportlīdzekļi, velosipēdi u. c.). Personiskā manta ne īpašību, ne daudzuma ziņā nedrīkst liecināt par ievešanu komerciāliem nolūkiem.

Atbrīvojumu nepiešķir alkohola izstrādājumiem, tabakai un tabakas izstrādājumiem, komerciāliem transportlīdzekļiem, priekšmetiem, kurus izmanto kādā arodā vai profesijā.

Pārceļoties no AK uz pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā, personiskajai mantai, laižot to brīvā apgrozībā, tiek piemērots atbrīvojums no muitas nodokļa un PVN. Lai pieteiktu muitas procedūru – laišana brīvā apgrozībā, ir jāiesniedz importa deklarācija. Aizpildot deklarāciju, visas atvestās mantas (ar vienu izņēmumu) deklarācijā var deklarēt ar vienu preces kodu (preces kods 9905 0000 “Fizisko personu, kuras maina pastāvīgo dzīvesvietu, personiskā manta”). Deklarācijā atsevišķi jānorāda personiskais transportlīdzeklis.

Personisko mantu ar atbrīvojumu no nodokļiem var ievest 12 mēnešu laikā pēc dienas, kad persona iedibinājusi pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā.

Plašāka informācija (ar preču nosaukumu, apliecinājuma dokumentu piemēriem) pieejama Valsts ieņēmumu dienesta vietnē publicētajā informācijā “Kas jāņem vērā personām, kuras pārcelsies no pastāvīgās dzīvesvietas AK uz pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 204 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas