E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31749
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Saimnieciskās darbības izdevumu uzskaitījums ir likumā

J
jautā:
08. februārī, 2024
Aija

Labdien! Kā pareizi grāmatot izdevumus pašnodarbinātajam, ja tiek iegādāta datorprogrammas licence no ASV, kuras summa nesasniedz 1000 eiro? Vai obligāti ir jāreģistrējas kā PVN maksātājam? Kā grāmatot ikmēneša mājaslapas uzturēšanas maksu (apmaksu saņem arī ASV reģistrēts uzņēmums), ja tā tiek ieturēta no bankas kartes?

A
atbild:
15. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta (“No saimnieciskās darbības gūtā apliekamā ienākuma noteikšana”) trešajā daļā noteikts, ka izdevumos tiek ieskaitīta arī maksa par licenci.

Ja norēķini tiek veikti bezskaidrā naudā, par attaisnojuma dokumentu grāmatvedībā kalpos konta izraksts.

Grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem (Grāmatvedības likuma 8. panta pirmā daļa).

Saimnieciskās darbības ieņēmumus un ar to gūšanu saistītos izdevumus reģistrē (ieraksta) saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā. Ieņēmumus un izdevumus reģistrē (ieraksta) hronoloģiskā secībā pēc naudas plūsmas, tas ir, ieņēmumus norāda to saņemšanas brīdī, savukārt izdevumus – to samaksāšanas brīdī. Tas noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 322 “Kārtība, kādā individuālie komersanti un citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā”.

Praktiska informācija pašnodarbinātajiem ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta videosemināra “Saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnāla aizpildīšana” (04.04.2023.) materiālos.

Informācija ar piemēriem par PVN piemērošanu ir ietverta VID videoseminārā “Reģistrēšanās VID PVN maksātāju reģistrā saimnieciskās darbības veicējiem” (18.01.2023.).

Ja ir neskaidrības par nodokļu piemērošanu konkrētā situācijā, jāvaicā VID. Saziņa iespējama arī VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas