E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12216
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājumu piešķir kalendārajās nedēļās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2017
Elīna

Strādāju nepilnu slodzi, līdz ar to man piektdienas ir brīvas katru nedēļu. Darba laiks ir 4 nepilnas darba dienas nedēļā. Atvaļinājums man ir jāņem visu nedēļu, arī ieskaitot jau tā esošās brīvās dienas?

A
atbild:
22. jūnijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likumā ir noteiktas ikviena darbinieka tiesības uz pilnvērtīgu atpūtu – darba devēja pienākums ir ikgadēji piešķirt apmaksātu atvaļinājumu četru kalendāro nedēļu apmērā.

Tas nozīmē, ka neatkarīgi no tā, kāds ir Jūsu nolīgtais darba laiks, kaut vai tā būtu viena darba diena nedēļā,  Jums ir tiesības uz apmaksātu četru kalendāro nedēļu atvaļinājumu. Likumdevējs ir noteicis, ka atvaļinājumu piešķir kalendārajās nedēļās, ieskaitot izejamās dienas.

Atvaļinājuma piešķiršanas kārtība Darba likumā nav atrunāta, izņemot to, ka vienai atvaļinājuma daļai, ja atvaļinājumu izmanto pa daļām, ir jābūt divu kalendāro nedēļu apmērā.

Citādi darba devējam ir iespēja iekšējā normatīvajā aktā noteikt uzņēmumā savu atvaļinājuma piešķiršanas kārtību. Bet, ja tāda nav noteikta, tad darbinieks var atvaļinājumu izmantot pa daļām, piemēram, 2+1+1 nedēļa.

Atvaļinājuma apmaksai ir citāda kārtība – darba devējs atvaļinājumā apmaksās tikai tās dienas, kad darbiniekam būtu bijis jāstrādā.

Vairāk informācijas par atvaļinājuma jautājumiem būs LV portāla skaidrojumā Atvaļinājuma piešķiršana, pagarināšana un pārcelšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas