DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti aicina stingri reaģēt, lai novērstu Krievijas iejaukšanos

Parlaments aicina ES un dalībvalstu politisko vadību steidzami un enerģiski vērsties pret Krievijas iejaukšanās mēģinājumiem.

Pēc jaunākajiem atklājumiem par Kremļa atbalstītiem mēģinājumiem graut Eiropas demokrātiskos procesus Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā stingri nosoda šādus centienus un uzsver, ka tie ir jāapkaro. Parlaments ir sašutis par ticamām apsūdzībām, ka dažiem EP deputātiem ir maksāts par Krievijas propagandas izplatīšanu, un ka vairāki deputāti piedalījušies prokrieviskā plašsaziņas līdzekļa "Voice of Europe" darbībā laikā, kamēr Krievija īsteno nelikumīgo agresijas karu pret Ukrainu.

Parlaments prasa, lai ES un dalībvalstu vadītāji risinātu Krievijas iejaukšanās centienus ne tikai ES iestādēs, bet visā Eiropas Savienībā. Viņi uzsver, ka, ņemot vērā gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2024. gada 6.-9. jūnijā, tas ir jārisina steidzami un apņēmīgi.

Ievēlētiem pārstāvjiem ir maksāts par propagandas izplatīšanu

Atsaucoties uz aizdomām par Krievijas iejaukšanās gadījumiem visā Eiropā, tostarp Bulgārijā, Vācijā un Slovākijā, EP deputāti pauž bažas par to, ka ASV Federālais izmeklēšanas biroja nesen nopratinājis “Alternative für Deutschland” (AfD) vadošo deputātu Maksimilianu Krā saistībā ar aizdomām, ka viņš saņēmis naudu no Kremļa aģentiem, un aizdomās par spiegošanu Ķīnas labā šā gada 23. aprīlī Vācijā ir aizturēts viņa parlamentārais palīgs.

Parlaments aicina AfD nekavējoties publiski deklarēt savas finansiālās attiecības ar Kremli, un publiskot visu ar Kremli saistīto avotu maksājumu mērķi un precīzas summas.

Pret iejaukšanos jācīnās kopīgi un enerģiski

Lai gan Krievija joprojām ir galvenais ārvalstu iejaukšanās un dezinformācijas avots Eiropas Savienībā, arī citas valstis ir īstenojušas šādas kampaņas, norāda EP deputāti. Viņi uzsver, ka ES reakcija uz šiem draudiem var būt efektīva tikai tad, ja tā pamatojas uz transversālu, visaptverošu un ilgtermiņa politikas pieeju, ko kopīgi īsteno ES un tās dalībvalstis.

Lai pastiprinātu Parlamenta aizsardzību, rezolūcijā ierosināts uzlabot Parlamenta drošības kultūru, tostarp veikt rūpīgu iekšējo izmeklēšanu, lai izvērtētu iespējamos ārvalstu iejaukšanās gadījumus, un pilnībā īstenot tā iekšējo sankciju sistēmu. Deputāti vēlas arī obligātu drošības apmācību deputātiem un darbiniekiem, un noteikt atbilstīgu drošības pielaidi un pastiprinātu pārbaudi darbiniekiem.

Rezolūcijā Padome tiek aicināta gaidāmajā 14. Krievijas sankciju paketē iekļaut Kremļa atbalstītos plašsaziņas līdzekļus, citas raidorganizācijas un mediju organizācijas, kā arī personas, kas atbildīgas par propagandas un dezinformācijas kampaņām ES. EP deputāti prasa, lai ES un dalībvalstis noteiktu tādas pašas sankcijas pret "Voice of Europe", Ukrainas prokrievisko oligarhu Viktoru Medvedčuku un viņa līdzgaitnieku Artjomu Marčevski kā pieņēmusi Čehija. Viņi pauž nožēlu par to, ka "Voice of Europe" spējusi atsākt darbību no Kazahstānas un aicina ES dalībvalstis nodrošināt, lai šī medija saturam Eiropas Savienībā nebūtu iespējams piekļūt.

Rezolūcija pieņemta ar 429 balsīm "par", 27 "pret" un 48 "atturas".

Rezolūcijas teksts pilnībā pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI