E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11879
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par patenta nodevu un PVN

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2017
Līga Egle

Ja reģistrēts PVN maksātājs kā starpnieks sedz patenta nodevu Eiropas Patentu birojam un izraksta atvasinātai publiskai personai rēķinu par šo patenta nodevu, vai ir pareizi, ka rēķins par nodevas nomaksu ir izrakstīts ar PVN?

A
atbild:
25. maijā, 2017

Uzdotajā jautājumā nav sniegta pilna informācija par Eiropas Patentu biroja nodevas rēķinu izrakstīšanas kārtību, tā nerada skaidru priekšstatu par darījuma būtību un tādējādi nav pietiekama konkrētas atbildes sniegšanai. Ņemot vērā minēto, sniedzam teorētiska satura atbildi, pieņemot, ka atvasinātai publiskai personai tiek izrakstīts kompensācijas rēķins par patenta nodevu.

Atlīdzība ir preču vai pakalpojumu vērtība naudas izteiksmē, kuru preču piegādātājs vai pakalpojumu sniedzējs saņem vai kura tam būtu jāsaņem kā samaksa no preču vai pakalpojumu saņēmēja vai citas personas par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu, bez pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk — nodoklis) neatkarīgi no tā, vai samaksa izdarīta pilnībā vai daļēji (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 1. panta 2. punkts).

Darījuma ar nodokli apliekamajā vērtībā neiekļauj summu, kuru preču piegādātājs vai pakalpojuma sniedzējs saņēmis no preču vai pakalpojuma saņēmēja kā tādu izmaksu atmaksu, kuras veiktas preču vai pakalpojuma saņēmēja vārdā un interesēs (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 39. panta trešās daļas 1. punkts).

Tādējādi citas personas vietā nomaksātā nodeva, par ko tiek sagatavots rēķins atvasinātai publiskai personai kā par izdevumu kompensācijas maksu, netiek uzskatīta par pakalpojuma sniegšanu par atlīdzību, kas būtu ar pievienotās vērtības nodokli apliekams darījums Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5. panta pirmās daļas 2. punkta izpratnē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas