E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31963
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai darba devēja iemaksas privātajos pensiju fondos ietekmē darbinieka veikto iemaksu apmēru, par kuru var atgūt IIN

J
jautā:
05. martā, 2024
I.

Labdien! Darba devējs plāno sākt veikt par darbiniekiem iemaksas 3. pensiju līmenī. Līdz šim iemaksāju 3. pensiju līmenī maksimālo summu, par kuru varu pieprasīt IIN atmaksu. Vai darba devēja iemaksas ietekmē to, cik man jāiemaksā/varu iemaksāt, lai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, atgūtu IIN?

A
atbild:
13. martā, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

No darbinieka ienākumiem, par kuriem maksā algas nodokli, izslēdz darba devēja (no darba devēja līdzekļiem) veiktās iemaksas privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju summas, kuras kopā nepārsniedz 10 procentus no darbiniekam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā. 

Savukārt pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti fiziskās personas (no saviem līdzekļiem) apdrošināšanas prēmiju maksājumi (ar līdzekļu uzkrāšanu) un privātajos pensiju fondos izdarītās iemaksas, kas kopā nedrīkst pārsniegt 10 procentus no personas gada ienākuma lieluma, bet ne vairāk kā 4000 eiro gadā. 

Tātad darba devēja gada laikā veiktās iemaksas neietekmē gada ienākumu deklarācijā iekļaujamo fiziskās personas (no saviem līdzekļiem) apdrošināšanas prēmiju maksājumu (ar līdzekļu uzkrāšanu) un privātajos pensiju fondos izdarīto iemaksu apmēru, par kuru var atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas