DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. septembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Svinam Eiropas Valodu dienu kopā ar Pepiju Garzeķi

“Bez reizināšanas tabulas esmu iztikusi deviņus gadus. Domāju, ka iztikšu arī turpmāk!” tā Pepija teica savai skolotājai vienīgajā dienā, kad skolu apmeklēja. Toties lasīt un rakstīt gan Pepija mazliet prata, jo kā gan savādāk varētu draugiem sūtīt vēstules un saņemtās – lasīt? Kā pastāstīt citiem par Nilsona kunga un pašas brīnumainajiem piedzīvojumiem, ja nebūtu valodas, vārdu un burtu? Esam pārliecināti, ka Eiropas Valodu dienu Pepija atzīmētu ar vērienu, jo valoda un spēja sazināties atver visas pasaules durvis.

Mudinot izbaudīt kaut daļu no Pepijas dzīvesprieka un neticamajiem piedzīvojumiem, līdz 30. septembrim aicinām nākt ciemos uz Eiropas Savienības māju un apskatīt grāmatu izstādi “Ceļo valodu pasaulē ar “Pepiju Garzeķi””. Grāmatu kolekcijas izstādi bagātina Latvijas Leļļu teātra lelles no izrādes “Pepija Garzeķe” (ja vien Labo vecīti – Pepijas zirgu, Nilsona kungu un citus drīkst saukt par lellēm).

Savukārt Eiropas Valodu dienā, 26. septembrī, no plkst. 10.00 līdz 17.00 spēlēsim valodu spēli un ieklausīsimies kā skan “Pepijas Garzeķes” stāsts dažādās Eiropas valodās. Plkst.15.00 ES mājā notiks saruna par teātri, valodu un tulkošanu “Pepija Garzeķe – es un Tu!” Tajā Latvijas Kultūras akadēmijas Skatuves mākslas katedras vadītāja un profesore, teātra zinātniece un kritiķe Līga Ulberte sarunāsies ar Baibu Vanagu, Latvijas Leļļu teātra aktrisi un Pepiju Garzeķi izrādē "Pepija Garzeķe", Mudīti Treimani, grāmatas "Pepija Garzeķe" tulkotāju latviešu valodā un Astridas Lindgrēnes biedrības biedri, un Lauri Gundaru, dramaturgu, scenāristu, režisoru un bērnu grāmatu autoru. Saruna tiešraidē būs skatāma arī  ES mājas Facebook profilā un www.esmaja.lv. Aicinām aktivitātēm un diskusijai ES mājā pievienoties ikvienu interesentu, jo, kā mēdz teikt Pepija: “Mēs dzīrosim tā, ka trīsēs visa savrupmāja!”

No 2001. gada 26. septembrī Eiropā tiek atzīmēta Eiropas Valodu diena. Tās mērķis ir pievērst uzmanību valodu daudzveidībai Eiropā, kā arī veicināt valodu mācīšanos un interesi par tulkošanu un citām profesijām, kas saistītas ar valodu.

2023. gada pavasarī savu ceļu pa dažādām Latvijas pilsētām uzsāka ceļojošā grāmatu izstāde. Grāmatu “Pepija Garzeķe”, “Alise Brīnumzemē” un “Sarkangalvīte” izdevumu kolekcija dažādās valodās bija apskatāma Kuldīgā, Liepājā, Jelgavā, Krāslavā, Daugavpilī un citās pilsētās. “Pepija Garzeķe” sāka savu ceļojumu ar īsu viesošanos ES mājā – Zviedrijas prezidentūras laikā ES Padomē –, un turpat to arī noslēdz. Izmantojiet izdevību redzēt šo grāmatu 32 dažādās valodās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI