DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs aicina atsākt Izraēlas un Palestīniešu pašpārvaldes tiešās miera sarunas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
22. janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Briselē.

Diskusijā par ES turpmāko attiecību ietvaru ar Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstu grupu pēc 2020.gada jeb post-Kotonū, E. Rinkēvičs pozitīvi novērtēja Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu sarunu sākšanai un pauda atbalstu diferencētai pieejai sadarbībā ar katru no reģioniem. "Komisijas priekšlikums ir labs pamats diskusijām ES Padomē, lai panāktu vienošanos par sarunu mandātu ar Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstu grupu. Vienlaikus uzskatām, ka ir gana daudz laika, lai pilnveidotu EK priekšlikumu, jo īpaši attiecībā uz jaunā nolīguma arhitektūru, atskaitīšanās un uzraudzības mehānismiem, kā arī finansējumu, kas ir tieši saistīts ar ES daudzgadu budžeta sarunām. Latvija atbalsta reģionālu pieeju attiecību veidošanā diferencēti ar katru no reģioniem, tāpēc svarīgi vispirms vienoties ar partneriem par principiem un kopējiem mērķiem, bet tikai tad par līgumu un ar to neizbēgami saistīto finansējumu," norādīja ārlietu ministrs.

Pārrunājot aktualitātes Tuvo Austrumu miera procesā, E. Rinkēvičs aicināja ES dalībvalstis turpināt atbalstīt Izraēlas un Palestīniešu pašpārvaldes tiešo miera sarunu atsākšanu, lai panāktu divu valstu risinājumu. "Latvija nemainīgi uzskata, ka divu valstu risinājumu var panākt tikai Izraēlas un Palestīniešu tiešās sarunās, ievērojot abu pušu intereses un Jeruzalemei kļūstot par divu valstu galvaspilsētu. Latvija kopā ar citām ES dalībvalstīm turpinās aktīvu dialogu ar reģionāliem un starptautiskiem partneriem, īpaši ASV, lai sniegtu atbalstu Tuvo Austrumu miera procesam," norādīja ārlietu ministrs. E. Rinkēvičs arī uzsvēra, ka šobrīd būtiski ir nepieļaut politiskās un drošības situācijas reģionā eskalāciju.

Tāpat Ārlietu padomes ietvaros notika ES ārlietu ministru tikšanās ar Palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu (Mahmoud Abbas), lai pārrunātu ES atbalstu Palestīniešu pašpārvaldei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI